4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Duios, Olimpiada trecea…

Știri din Județ

Sibiul a fost zilele acestea gazda Olimpiadei Naționale la Limba și Literatura Română. Un eveniment important în viața orașului, dar și al sistemului național de educație. Ca de obicei, moldovenii au luat spuma premiilor, semn că limba română este mai bine apreciată în acea parte a țării. Organizată bine, Olimpiada a trecut neobservată prin urbea noastră.

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud de olimpiade naționale, mai ales la materii umaniste, mă încearcă emoția amintirilor. Poate pentru că am fost prins în mreaja lor acum foarte mulți ani. Dar cred că aceste concursuri sunt și un bun prilej de a vedea viitoarea elită a țării. Sau cel puțin așa sper.

Ori un eveniment ca Olimpiada națională la limba română ar trebui să fie prilej de bucurie. Organizatorii, în frunte cu Inspectoratul Școlar, Colegiul Goga și mulți profesori și elevi au făcut o treabă bună. De la concurs, logistică de cazare, sponsori, evenimente culturale și vizite, totul a mers bine. Mai ales când ai aproape 400 de invitați este un merit deosebit.

Universitatea Lucian Blaga a dat o mână de ajutor și Ministerul Educației chiar a mărit sumele premiilor. Tot mici sunt, părerea mea, pentru valoarea muncii elevilor. Dar asta este altă poveste, politică. Un poet sibian spunea la ceremonia de închidere că un librar i-a spus că zilele acestea a epuizat stocul de carte de poezie. O premieră pentru Sibiu!

Am văzut mulți tineri pasionați de limba română. Majoritatea fete. Unii vor deveni profesori, alții vor să ajungă regizori sau scriitori, iar unii încă nu știu ce vor face în viață. M-a bucurat să aud uralele unor grupuri de elevi din țară când se rostea numele unei colege premiate de la ei din județ. Deși erau de la școli diferite.

Poate că organizatorii nu au marșat suficient pe partea de mediatizare. Sau poate nu a fost un subiect de rating Olimpiada. Dar am văzut acolo mulți tineri frumoși care au un potențial uriaș. Minți strălucite capabile să aștearnă idei noi.

Așa cum spunea Andrei Terian, prorectorul ULBS (alt necunoscut uriaș al Sibiului) acești olimpici sunt cei 0,5% care chiar merită. El făcea o comparație cu cărțile care merită citite din totalul celor publicate. Și el fost olimpic național la limba română.

Acum, Olimpiada la limba română a trecut. Probabil vor mai trece iar 22 de ani să revină la Sibiu. Poate vor mai fi în viitor și alte olimpiade la alte materii. Și, probabil, tot atât de stingher vor trece prin Sibiu în ochiul marelui public. Acum, să fim serioși un olimpic nu bate un accident stupid în trafic sau vreo piți, fie ea și din politică.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș