spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Lăsați orice speranță, voi cei care…

Știri din Județ

Publicitate

Dacă ai pus piciorul afară din casă sau serviciu și ai intrat în traficul din Sibiu, fie pieton, biciclist sau șofer ai șanse să nu mai ajungi la destinație. Cel puțin, nu întreg. Chiar dacă Poliția ne dă asigurări că numărul accidentelor rutiere în oraș nu este cu mult mai mare ca în anii trecuți, situația din teren pare tot mai haotică.


Și asta în condițiile unui oraș de provincie, mic, cum este Sibiul. Datorită dimensiunilor reduse ale orașului ai spune că nimeni nu ar trebui să se grăbească. Dar situația din trafic este alta. Oricâți polițiști ai scoate în stradă, oricâte semafoare și semne de circulație ar pune Primăria, șoferii iresponsabili sunt tot mai mulți.

Multe accidente sunt evitate la limită. Datorită celorlalți participanți la trafic. Pentru că mai sunt și pietoni sau șoferi preventivi. Dar în fața numărului tot mai mare de bizoni, începe să îți fie frică să mai mergi pe stradă. Indiferent că ești pieton, biciclist sau șofer.

SIBIU INDEPENDENT mediatizează în timp real toate accidentele majore din oraș și județ. Publicăm și foto și video. Nu din goană după senzațional, ci pentru că interesează publicul și noi dorim să educăm oamenii. Să învețe din aceste accidente sau potențiale accidente și să fie mult mai atenți în trafic.

Se pare că nu reușim. Am observat în trafic, ca șofer, o direct proporționalitate a mârlăniei cu valoarea mașinii. Cu cât este mașina mai scumpă, cu atât șoferul are tendința să nu respecte regulile. Sau să creadă că are prioritate absolută.

Ștergerea săgeților din sensurile giratorii de pe asfalt, cum cere legea, a dat liber și mai mult la bivoli. Trecerea de pe banda 3 spre ieșirea din sensul giratoriu se face pe principiul cine are mașina mai tare sau mai mult tupeu. Și cu o înjurătură și semne obscene.

Pietonii nu sunt nici ei ușă de biserică. Adesea văd pe unii cum aleargă să traverseze bulevarde sau străzi circulate pe locuri nepermise. Din lene de a merge 20 de metri până la o trecere de pietoni. Și mulți mai și râd ca proștii.

Iar despre șoferii care staționează în coloană în intersecții sau pe treceri de pietoni este plin Sibiul. Nu mai vorbesc de bicicliști și trotiniști care merg pe contrasens.

Per ansamblu toți se grăbesc și toți sunt nervoși. Unii mai sar și la ceartă sau chiar la bătaie. Și nu de puține ori am văzut altercații în traficul sibian. Toate aceste evenimente nu ajung în statisticile Poliției.

Când copiii sunt călcați pe trecere de pietoni, toată lumea se oripilează pe Facebook. Dar la fel ar trebui să facă și când sunt loviți bătrâni, adulți… oricine! Jalnici sunt comentatorii care iau apărarea celor vinovați, cel mai adesea șoferii. Probabil știu că și ei fac la fel. Dar când compari mașina de o tonă de fier cu un pieton de 50-70 de kg, nu cred că proporțiile sunt egale. Așa că prima responsabilitate stă la șofer.

Iar bun simț în trafic, cedări de prioritate pentru degrevarea unor blocaje… vedem tot mai rar. Ce-i de făcut?

Pe internet toți au soluții. Să fie mai mulți polițiști. Să fie mai multe semafoare. Să fie treceri de pietoni mai multe. Să fie, să se facă, să se ia măsuri… Dar, de fapt, vina este la toți participanții la trafic.

Soluții sunt deja. Să respecte toți codul rutier. Simplu. Nimic mai mult. Dar unii șoferi, cu state vechi, habar nu au de reguli de circulație. Și nu o spun eu, o spun polițiștii de la rutieră. Să vă povestească ei despre șoferi cu permise suspendate care vin să dea examenul pentru recuperare permis. Și sunt școși în trafic, dacă trec sala… cam a doua oară. În trafic, fac niște manevre, chiar cu polițistul lângă ei, de unii dintre aceștia au nevoie de o pastilă de calmare după un traseu cu acești șoferi „profesioniști”.

Toată lumea se grăbește astăzi. Chiar și într-un oraș mic ca Sibiul. Dar, când ieși din casă sau de la serviciu, amintește-ți de Dante și unde poți ajunge…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri