spot_img
10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Bătălia pentru Primăria Sibiu

Știri din Județ

Pentru mine, ca jurnalist, devine tot mai clar că bătălia pentru anul electoral 2024 începe. Unii spun că a început. Prin contre, înțepături. Dar acestea sunt gesturi politice firave. Tunurile vor fi scoase la înaintare în curând.

Până la alegerile locale mai avem, teoretic, un an. Asta dacă Guvernul nu face vreo nefăcută. În mod normal vor fi în iunie 2024. Deci peste un an, pe vremea aceasta, vom fi în plină campanie electorală. Ziarele locale se vor umple de mesaje electorale.

Dar adevăratele partide și adevărații politicieni își fac campanie cu mult timp înainte. Nu este vorba de lege aici, dar despre construcția de imagine publică. Nu te poți trezi cu două luni înainte de data alegerilor să îți anunți intenția de a candida. Ai șanse zero.

Un partid care se respectă până în această vară își stabilește candidatul/a la Primăria municipiului Sibiu. Și la restul de primării. Plus Consiliul Județean.

Deja se fac sondaje periodice de către partidele mari pentru a vedea ce vor alegătorii și unde se situează în intenția de vot. Dacă în octombrie 2022 PNL era pe cai mari la Sibiu cu Adrian Bibu, potențial candidat, clar câștigător la diferență mare, în martie 2023 lucrurile s-au mai schimbat.

Adrian Bibu (PNL) rămâne favoritul numărul unu în sondaje, dar diferența față de potențialii candidați de la PSD, FDGR, AUR și USR s-a mai micșorat. Nu cât să îl îngrijoreze, dar în politică nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Iar de data aceasta Adrian Bibu nu este sub scorul partidului la viitoarele alegeri locale.

Creșteri mari au de la ultimele sondaje PSD și AUR. De fapt AUR are cea mai spectaculoasă creștere la Sibiu. Dacă era creditat cu 5% anul trecut în toamnă la Consiliul Local Sibiu acum ajunge la 12%. Creșterea AUR Sibiu nu se explică pe baza activității organizației locale. Despre ei nici jurnaliștii nu știu mai nimic. Dar pe fondul creșterii în notorietate a partidului la nivel național, reușește să adune intenție de vot și la Sibiu. Chiar dacă încă nu au candidat anunțat la Primărie.

PSD are acum doi consilieri locali la municipiul Sibiu. Poate cel mai slab scor obținut vreodată de acest partid la noi în oraș. Dar din 2020, organizația a trecut prin mai multe transformări profunde și în ultimele sondaje PSD este în creștere constantă. Nu spectaculoasă, dar suficient de serioasă pentru a ridica pretenții la 6 consilieri locali. Iar tendința partidului este de continuă creștere. Dacă PSD va juca la Sibiu, de data aceasta, pe o miză mare, atunci va anunța la toamnă un candidat bombă pentru Primăria Sibiu, care va putea propulsa brusc partidul în sondaje.

FDGR este în declin total. Faptul că actualul primar, Astrid Fodor a anunțat că nu va mai candida, a lăsat această formațiune în derivă. Conform sondajelor din toamnă și din această primăvară, FDGR nu își mai găsește calea spre inimile sibienilor. Alegerile locale din 2020 au arătat o formațiune în cădere, iar aceasta a continuat în toate sondajele de atunci până astăzi. Dacă FDGR nu va anunța un candidat la Primăria Sibiu rapid, ci doar la anul, nu va mai putea recâștiga voturile necesare. Iar anul 2024 va fi primul după 24 de ani, când FDGR nu va mai câștiga Primăria Sibiu. Iar la numărul de consilieri locali va scădea spre 4.

USR a fost partidul în care mulți și-au pus speranțele în 2020. Deși la Sibiu a scos un scor onorant pentru o primă candidatură, acum partidul nu reușește să mai treacă peste acel scor. Din contră are o tendință de scădere. Minoră ce-i drept. Și aici lipsa unui candidat clar la Primăria Sibiu se resimte.

La alegerile locale vor participa cu siguranță multe alte partide și candidați independenți. Dar soarta lor este cam decisă. Lipsa de imagine, de marketing electorale se va vedea ca și la celelalte alegeri. Acestea nu au șanse să prindă niciun loc în Consiliul Local.

Dar în politică niciodată nu poți știi ce îți rezervă viitorul. Suprize pot apărea de oriunde și avem destule exemple din istoria recentă a Sibiului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș