7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Activități cu impact realizate în Săptămâna Verde de elevii Colegiului Goga din Sibiu

Știri din Județ

În perioada 24-28 aprilie 2023, la Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Sibiu, s-a desfășurat programul „Săptămâna verde”. Programul contribuie la dezvoltarea în rândul elevilor a unor competenţe precum:

– investigare inter- şi transdisciplinară a realităţii înconjurătoare şi formarea unor comportamente responsabile faţă de mediul înconjurător,

– înțelegerea schimbărilor climatice în context global, sistemic și în conexiune cu alte domenii/probleme/teme precum: exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale, poluarea, risipa alimentară, managementul deșeurilor, consumul și producția sustenabile, biodiversitatea, pădurile și viața terestră,

– luarea de decizii și acţionarea zi de zi ținând seama de impactul asupra planetei, adoptând un comportament de protejare și îmbunătățire a calității mediului, inclusiv de utilizare responsabilă a resurselor naturale.

În perioada  alocată programului „Săptămâna verde” s-au desfășurat de către elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional “Octavian Goga”, activităţi educaționale variate,  precum: lecții în natură, lecții deschise,  dezbateri, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, servicii  în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, dar fără a se limita la acestea. Câteva exemple relevante sunt:

Ciclul Primar

  • Clasa Pregătitoare B, împreună cu doamna profesor Georgiana Martin, avându-i ca parteneri pe părinții clasei PB și societatea SOMA Sibiu, au învățat că ,,Reciclarea este distractivă!” S-a pornit de la cuvântul ,,reciclare”, pe înțelesul micuților de clasa pregătitoare, apoi prin joc am realizat jucării din materiale reciclabile si a început distracția. SUPER EROII -colectarea selectivă a gunoaielor- ne-au învățat și mai multe. Și dacă tot ne-am pornit la drum, a urmat ,,Parada florilor”, unde cu sprijinul și creativitatea părinților, ne-am confecționat cele mai frumoase costume. Deci, ÎMPREUNĂ am realizat o învățare cu folos!” (prof. Georgiana Martin)
  • Clasa IA, împreună cu doamna profesor Cornelia Blăguțiu au confecționat jucării din materiale reciclabile. Activitatea a început cu discuţii despre colectarea selectivă a deşeurilor, ce înseamnă şi importanţa acestui tip de colectare pentru protejarea mediului înconjurător. Apoi elevii au simulat colectarea prin lipirea unor imagini în tomberonul potrivit. În partea finală s-au realizat jucării/animale din tuburi recuperate de la hârtia igienică şi resturi de hârtie glasată, rămase de la alte activităţi. Fiecare elev a realizat un pinguin şi un iepuraş din materiale reciclabile.
  • Elevii din clasa 3F, însoțiți de doamna profesoară Simina Constantinescu, au mers în Drumeție cu bicicletele și trotinetele de pe  platoul Silva, prin parcul Sub Arini pe pista de biciclete până la Grădina Zoologică.

Ciclul Gimnazial

  • Clasa 5B, alături de doamna dirigintă Anton Simona și de doamna profesoară Marcu Ana Maria, în parteneriat cu Pepiniera Valea Plaiului au participat la Școala din pădure (atelier despre importanța pădurii și o prezentare a florei și faunei forestiere) și plantare puieți.
  • Clasa 5E, alături de doamna dirigintă Isdrailă-Dragomirescu Denisa, în parteneriat cu Direcția Silvică Sibiu, a desfăşurat o activitate ce a avut ca scop educarea elevilor în spiritul respectului față de natură și pădure, precum și îmbunătățirea cunoștințelor din domeniul silvic și de protecție a mediului. Elevii au parcurs poteca tematică însoțiți de către reprezentantul Direcției Silvice, care le-a prezentat specii de pomi, importanța pădurii și modalități diferite de protejare a acesteia.
  • Elevii clasei 7A, împreună cu doamna dirigintă Anișoara Bogorin au plantat flori în jardiniere ce vor fi așezate la ferestrele persoanelor ce locuiesc la Căminul pentru persoane vârstnice. De asemenea joi, 27.04.2023, au participat alături de doamna Adina Jassen o fostă elevă a Colegiului care locuiește în Olanda, alături de clasele 10B și 11D, la un workshop pe teme de mobilitate urbană verde.
  • Elevii claselor 3A, 4A, 6A, 7B, însoțiți de cadre didactice au avut, marți 28.04.2023, ca invitat pe domnul Teodor Tulpan, primul alpinist roman care a urcat pe cel mai înalt vârf al lumii (Everest – 8848m). A avut  loc  prezentarea filmului documentar “Chemarea muntelui”, iar elevii au putut descoperi cum este deasupra norilor, câtă muncă este necesară pentru o astfel de reusită dar si să vadă imaginile din locuri în care puțini dintre noi ajung. Activitatea a fost organizată de prof. Florin Lac.
  • Elevii claselor 7B, 7C, 7E,7F, împreună cu cadre didactice au participat miercuri 26.04.2023 la o activitate organizată de prof. Ana Fediuc,  Lecție deschisă alături de reprezentantii Apă-Canal care le-au prezentat traseul apei potabile de la barajele de la Sadu și Gura Râului până înapoi în Cibin. Elevii au putut pune întrebări și afla o multime de informații prețioase despre apă, element vital vieții noastre.

Ciclul Liceal

  • Elevii claselor 9C, 9I, 9E, 9F și 10D, însoțiti de cadrele didactice Dincă Adriana, Pătcaș Felicia, Pătru Dănuț, Dumitru Laura, Florea Dorin, Aldea Daniela, Bucura Claudia, Budian Alexandra în parteneriat cu Pepiniera Forestieră Tălmaciu, Ocolul Silvic Sibiu au desfășurat activitatea Protejați pădurea – plămânul verde al naturii, au vizitat Pepiniera Silvică Tălmaciu, Ocolul Silvic Sibiu cu scopul de a conștientiza tinerii cu privire la rolul ocrotirii și conservării pădurii. Astfel, elevii au fost informați despre activitățile specifice într-o pepinieră forestieră și li s-a demonstrat practic modul de plantare a unor puieți. Elevii au plantat și ei câțiva puieți de paltin și gorun, fiind coordonați de reprezentanții pepinierei.
  • Elevii claselor 8F, 9C, 9F, 9I și 11I, însoțiti de cadrele didactice, Dincă Adriana, Pătcaș Felicia, Dănuț Pătru, Florea Dorin, Aleman Ioana și Tintea Alina au participat la activitatea practică desfășurată în parteneriat cu Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu  Accelerarea schimbărilor hidrologice în contextul schimbărilor climatice globale. Aceştia s-au deplasat la stația hidrometrică de pe râul Cibin, lângă Piața Cibin, unde dl. inginer hidrolog Man Gheorghe din cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor Sibiu a făcut o prezentare a indicilor hidrometrici măsurați în cadrul stației hidrometrice respective (nivelul apei, debitul apei, viteza apei,etc), precum și a instrumentelor moderne utilizate la această stație hidrometrică ( mira hidrometrică, morișca hidrometrică,etc). De asemenea, elevii au urmărit măsurători realizate în timp real privind debitul Cibinului, viteza apei și nivelul apei. A avut loc și o discuție privind rolul modificărilor climatice din ultimii zeci de ani în evoluția debitelor și nivelului apei în principalele bazine hidrografice ale României. De asemenea, s-a evidențiat rolul esențial al apei în viața cotidiană a societății de azi.
  • Elevii clasei 10E, alături de elevii participanți la proiectul Erasmus+ ,,Orașe și comunități durabile”, împreună cu cadrele didactice Anca Ighișan și Carmen Mărculescu au construit macheta unui Oraș VerdeActivitatea a constat în realizarea unei machete din materiale reciclabile (peturi mari, mici, capace din metal, plastic, cofraje de ouă, doze de suc, role de carton , tifon, fașe ș.a. ) Macheta sugerează folosirea energiei verzi pentru consumul de energie electrică, prin amplasarea unor moriști de vânt (energie eoliană) și a unor baterii și panouri solare. Clădirile orașului au o arhitectură avangardistă, cu grădini suspendate, multe zone verzi și zone de relaxare, piste de biciclete și o roată din care locuitorii sau turiștii pot admira orașul.
  • In cadrul activității Natura îți dă zilnic exemplu de a trăi, desfășurată joi, 27 aprilie 2023, în a patra zi a programului Săptămâna Verde, în parteneriat cu Primăria Sibiu, prin Serviciul Public pentru Administrare Parcuri și Zone Verzi, elevii claselor 10 D, diriginte profesor Laura Dumitru și 10F, diriginte profesor  Codruța Burlea au realizat cu multă bucurie și entuziasm iginizarea spațiului verde din fața Colegiului. De asemenea, elevii celor două clase, au realizat o mică grădină verticală în care au plantat plante aromatice, decorative, anuale sau perene. Aceste plante au fost transplantate din mini-serele realizate de elevi în Săptămâna Altfel sau folosind material săditor oferit de Primăria Sibiu, convinși că grădinile verticale sunt o soluție pentru orașe sustenabile și că, să plantezi o gradină înseamnă să crezi în ziua de mâine.
  • Elevii clasei 10I, alături de doamna dirigintă Andreea Demco au mers in Excursie cu bicicletele la Cisnădioara pentru a vizita o casă  pasivă. Ne-am deplasat cu bicicletele la Cisnădioara pe traseul Stadion – Muzeul Astra – Cisnădioara, am vizitat grădina Casei Agora, executată exclusiv din materiale naturale și în care se cultivă exclusiv plante autohtone. Apoi am vizitat o casă pasivă și am primit explicații detaliate de la gazda noastră referitoare la concept și la soluțiile constructive adoptate. (prof. Andreea Demco).
  • Elevii clasei 11D, alături de domnul diriginte Adrian Neamțu, au participat, alături de domnul Iosif Derzsi, unul dintre militanții pentru mediu din Sibiu, la Școala naturii în naturăActivitatea a constat, pe lângă identificarea diversităţii faunei şi florei din Pădurea Dumbrava, în plantarea unui stejar și a exersării unor tehnici de salvare și  supraviețuire în caz de pericol generat de animale sălbatice.
  • Elevii clasei 12B, alături de doamna dirigintă Georgiana Săvescu au participat la activitatea numită Photo Hunt – Provocări Verzi în SibiuActivitatea a presupus realizarea unor sarcini pe grupe, în vederea găsirii elementelor VERZI cu care oraşul nostru se poate mândri. Elevii au plecat în căutarea de rafturi cu produse bio, staţii de încărcare maşini electrice, pubele de colectare selectivă, mijloace de transport verzi (autobuze, staţii de închiriere biciclete), au vorbit cu trecători despre ce fac ei pentru a proteja mediul şi au compus o poezie despre Sibiul Verde, totul în încercarea de a creşte gradul de conştientizare a importanţei unui comportament sustenabil. Totodată, elevii au identificat măsurile pe care autorităţile sibiene le iau şi facilităţile oferite cetăţenilor pentru un trai sustenabil.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș