spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Cel mai scump parc al Sibiului. Prețul a crescut cu 40% și lucrările au întârziat

Știri din Județ

Publicitate

Mediatizat mulți ani ca „Parcul Tilișca” din Sibiu, proiectul unui nou parc de dimensiuni mari al Primăriei se apropie de final. Dar după 10 modificări contractuale, o creștere a prețului cu aproape 40% și extinderea timpului de realizare. Un fost teren viran transformat acum în parc de Primărie a crescut valoarea imobiliară a unui alt teren adiacent, cumpărat de un investitor sibian.


După un concurs online realizat de Primăria Sibiu la începutul acestui an, noul parc va purta numele de Belvedere. Acesta este situat pe un fost teren viran, plin de deșeuri de construcții, sub formă de deal. Aici a gândit Primăria Sibiu al doilea cel mai mare parc după Sub Arini. Accesul se face din strada Preot Bacca din cartierul Tilișca. Strada a intrat și ea în modernizare.

TOTAL NSA, firma sibiană care a câștigat contractul a adjudecat proiectul de amenajare a parcului pentru aproape 13 milioane de lei. Și cu un termen de 18 de luni pentru proiectare și realizare. Era finele lunii octombrie 2020. Dar, din diferite motive invocate de constructor și acceptate de Primărie, contractul a fost treptat mărit și a ajuns în aprilie 2023 la 17,85 milioane lei. Adică o creștere de aproape 40%.

Așa arăta dealul pe care s-a făcut Parcul Belvedere. Captură din anul 2012.

Pentru că unii furnizori de plante sau materiale au avut întârzieri, firma a solicitat amânarea finalizării proiectului. Primăria Sibiu a acceptat să lungească proiectul de la 18 la 24 de luni, apoi la 24 de luni și 10 zile. Parcul încă nu este inaugurat. O simplă socoteală ne arată că de la semnarea contractului în 27 octombrie 2020 până astăzi au trecut 30 de luni și 15 zile.

Banii pentru parc au fost asigurați din fonduri europene obținute de Primăria Sibiu prin Programul Operațional Regional. Cel puțin suma inițială.

Așa arăta zona noului parc Belvedere în 2020, înainte de demararea lucrărilor

Cine beneficiază de noul parc?

Probabil că Parcul Belvedere va fi inaugurat în curând. Lucrările par a fi terminate. Odată recepția făcută, poate fi deschis publicului. Dacă nu mai apar întârzieri.

Dar există opinii în comunitate privind amplasarea aleasă pentru parc, într-o zonă mărginașă, nu departe de Pădurea Dumbrava și Parcul Sub Arini. Asta în detrimentul altor zone ale Sibiului cu puține zone verzi. O motivație, oficială, este că Primăria Sibiu în această zonă deținea un astfel de spațiu suficient de generos pentru o asemenea investiție.

Așa arăta zona în anul 2016. Captură Google Maps.

Însă, ca o coincidență, lângă noul parc există un teren aparent abandonat. De fapt, este un spațiu deținut în trecut de DPC SA, o firmă subordonată Primăriei Sibiu, specializată în reparații drumuri și nu numai. Terenul respectiv a fost vândut unui investitor privat care dorea să facă în zonă o dezvoltare imobiliară. Dar priveliștea nu era tocmai cea mai plăcută, datorită deșeurilor de construcții și bălăriilor. Firma care a făcut achiziția terenului este controlată de omul de afaceri sibian Ovidiu Străjan, cunoscut mai ales pentru lanțul de restaurante Super Mama.

La puțin timp după vânzarea terenului deținut de DPC SA, Primăria Sibiu anunța construirea lângă acesta a unui mega-parc: Parcul Belvedere.

Terenul vândut de DPC SA Sibiu unui investitor privat în ruină (2020, înainte de semnarea contractului pentru noul parc)

FOTO principal: Proiectul noului Parc Belvedere anunțat de Primăria Sibiu în 2020.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor