spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Spirometrii gratuite, efectuate la Promenada Mall din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Spirometru de ultimă generație, donat de Compania Apă-Canal

Sute de sibieni au avut posibilitatea să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, în cadrul campaniei „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor”, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.


Evenimentul a avut loc vineri, 12 mai, între orele 10.00 – 13.00. Cadrele medicale, coordonate de dr. Adina Tecoanță, medic specialist pneumolog, au efectuat investigații cu 2 aparate, scurtând timpii de așteptare. Acțiunea a fost posibilă și cu sprijinul companiei Apă-Canal, care a donat Spitalului de Pneumoftiziologie un spirometru medical de ultimă generație, în valoare de aproape 13.000 de lei, util în investigarea problemelor respiratorii ale populației.

„Spitalul utilizează intensiv spirometrele, fiind efectuate anual peste 10.000 de spirometrii, astfel încât echipamentele trebuie înlocuite în permanență. Mulțumim Companiei Apă-Canal care ne-a sprijinit prin donarea unui nou aparat atât de util în investigarea problemelor respiratorii ale populației. Astfel, și noi putem ajuta un număr cât mare de persoane să descopere dacă au probleme pulmonare, fiind îndrumate ulterior către investigații suplimentare”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

O nouă sesiune de spirometrii gratuite efectuate de echipa medicală a spitalului va avea loc săptămâna viitoare, vineri, 19 mai, între orele 10.00 – 13.00, în Mall Shopping City.

Spirometria este una dintre cele mai utile investigații care pot fi efectuate pentru a aprecia severitatea afectării pulmonare cauzate de fumat. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în unele cazuri, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar). Fumatul determină în principal Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), aceasta asociindu-se de-a lungul timpului cu complicații, precum: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător. Abandonarea precoce a fumatului este factorul esențial care poate încetini evoluția bolii.

Cea de-a VI-a ediție a campaniei antifumat, intitulată în acest an „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor” se derulează în perioada 1 – 31 mai și reunește o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se consilierea antifumat a liceenilor sibieni de către medicii pneumologi, împreună cu specialiști Antidrog, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii au posibilitatea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat. De asemenea, în centrul Sibiu va fi organizat Marșul Sănătății Plămânilor, în data de 16 mai 2023, cetățenii primind mere în schimbul țigărilor pe care doresc să le înmâneze voluntarilor Asociației Crucea Roșie Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri