spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cazul Dumbravă și problema Parchetului din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Publicația sibiană Turnul Sfatului a publicat ieri și astăzi materiale de presă referitoare la „trimiterea în judecată” a viceprimarului Sibiului, liberalul Alexandru Dumbravă. Mă văd nevoit, ca jurnalist care am scris primul despre acest subiect în noiembrie 2020, să subliniez câteva aspecte legate de acest caz. Dar și de scurgerile frecvente de informații confidențiale spre această publicație.


În primul rând trebuie precizat, că, așa cum am relatat în noiembrie 2020, Alexandru Dumbravă, atunci proaspăt ales viceprimar al Sibiului, era anchetat de DLAF pentru încălcări ale legii privind folosirea unor fonduri europene. Era vorba de proiecte educaționale implementate de o echipă de la Casa Corpului Didactic Sibiu, condusă la vremea respectivă de Alexandru Dumbravă. Toată ancheta Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) a Guvernului a început de la sesizarea noului șef numit la Casa Corpului Didactic, după Dumbravă. Este vorba de fosta consilieră locală PSD, Simtion Claudia Mary. Ea a sesizat organele de control de posibile falsuri la semnăturile aplicate pe unele documente.

Inspectorii DLAF au trimis cazul mai departe la DNA la finele anului 2020. Apoi, în 2021 a luat ființă Parchetul European și DNA a trimis mai multe dosare care aveau ca obiect folosirea fondurilor europene către aceștia.

Am contactat Parchetul European pentru a primi un răspuns oficial pe acest dosar. Și surpriză! Afirmațiile apărute în aceste zile despre viceprimarul Dumbravă nu sunt chiar adevărate. Acesta nu a fost trimis în judecată! Parchetul European mi-a confirmat că încă anchetează acest caz. Mai mult, ei au precizat că NU au trimis nicio informare presei despre conținutul dosarului.

Am făcut aceste două precizări, pentru că în publicația amintită au apărut informațiile că „Dumbravă a fost trimis în judecată”. Tot acolo se scrie că informația vine de la Parchetul European (PE): „se arată într-un document remis de PE.” Ambele informații au fost negate astăzi de Parchetul European.

Mai mult, o simplă verificare a portalului instanțelor de judecată din România, unde se judecă dosarele Parchetului European, nu arată niciun proces deschis pe rol actualului viceprimar. Iar instituțiile locale, precum Primăria Sibiu sau Prefectura nu au primit nimic oficial.

Și acum ajungem la partea a doua a acestui subiect. Nu este pentru prima dată când în publicația respectivă apar articole pe surse cu conținut de dosare intrumentate de procurori. Dosare care nu sunt publice. Parchetul European are birou și la București și pentru dosarele referitoare la cetățeni români acestea se trimit în instanțele românești de judecată. Așa este procedura. În acest context și procurori români sunt implicați pentru procedura în instanțe.

Faptul că, nu prima oară, un ziar oferă informații din dosare confidențiale, înainte de a ajunge publice nu autosesizează pe nimeni din Parchetul Sibiu. Fapta este ilegală. Anul trecut am avut discuții pe această temă cu fostul procuror șef, Veștemean, care spunea că nu știe de unde se scurg informațiile. Dar nici anchete interne nu s-au făcut. Acum avem al procuror șef care poate demara aceste anchete interne. Sau poate CSM se va autosesiza și va investiga.

Conform legii, deschiderea unui dosar penal nu prezumă vinovăția persoanelor anchetate. Multe astfel de dosare nici nu mai ajung la instanțe, din lipsă de probe. Și când ajung la instanțe, doar judecătorii pot da decizii pe caz. În niciun caz procurorii. Ori până la o sentință finală, orice persoană bănuită trebuie considerată nevinovată. Din păcate, folosirea unor tertipuri și manipulări media, adesea condamnă persoana bănuită înainte de o soluție a instanței. Sau chiar poate vicia eventualul proces.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…