spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Catedrala mitropolitană din Sibiu a găzduit adunarea Asociației Ortodoxe „Oastea Domnului”

Știri din Județ

Publicitate

Catedrala mitropolitană din Sibiu a găzduit sâmbătă, 3 iunie, adunarea Asociației Ortodoxe „Oastea Domnului”. Sute de membri ai Oastei Domnului din întreaga țară s-au adunat la Sibiu la tradiționalul eveniment organizat de Rusalii și s-au rugat împreună la slujba Vecerniei oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă.

La slujba Vecerniei a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a binecuvântat pe membrii Oastei Domnului și le-a ținut un cuvânt de învățătură.

Ați venit aici pentru ca împreună, să mărturisim unitatea de credință a Bisericii noastre, care a fost întemeiată în ziua Pogorârii Duhului Sfânt. […] Sărbătoarea aceasta, care are două zile, nu este doar o simplă amintire, o comemorare a unui eveniment dumnezeiesc întâmplat o dată pentru totdeauna, prin care s-a împlinit lucrarea lui Dumnezeu față de omenire. După crearea omului, după căderea în păcat, a venit și Mântuirea prin Fiul lui Dumnezeu și iată că Iisus Hristos trimite pe Duhul Sfânt de la Tatăl pentru ca El să rămână cu noi. Un simplu lucru, vreau să vă spun în privința mărturisirii corecte a credinței noastre. Există 2 mari taine pe care dacă nu ni le însușim, nu credem în ele, nu suntem creștini, adevărați: dogma Sfintei Treimi, credința în Dumnezeu Cel adevărat, unul întreit în ființă și întreit în persoane. Noi omenește, nu putem înțelege, cum poate fi Dumnezeu în același timp și unu și trei, dar e Taina cea mare. Noi facem experiența aceasta. Suntem creați după chipul Sfintei Treimi și legătura dintre noi se poate vedea mai ales în familie, dragostea celor doi este desăvârșită, este împlinită abia după apariția celei de a treia persoană, care le unește. Dumnezeu Tatăl este primul în Treime e principiu de aceea și când ne închinăm, spunem în numele Tatălui. Egal cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, dar e născut din veci din Tatăl, Duhul Sfânt care este egal cu Tatăl și cu Fiul, dar care purcede de la Tatăl și se odihnește în Fiul. […] Sunt trei persoane care împlinesc în mod deplin, împlinesc voia lui Dumnezeu. Pentru lume este o ființă, o singură ființă, un singur Dumnezeu, în trei ipostasuri. Dacă am încerca să înțelegem mai mult și au încercat destui filozofi ca să pătrundă într-o taină, indiferent care e taina aceasta. Taina ți-o însușești prin credință. Credința este forma superioară de cunoaștere, noi cunoaștem cu mintea cât poate pătrunde mintea. De unde nu mai poate pătrunde mintea vine credința și credința se stabilește pe un adevăr descoperit de Dumnezeu. […] Când vorbim despre Duhul Sfânt înțelegem cea de a treia persoană a Preasfintei Treimi, Harul Duhului Sfânt este acea energie, acea putere care emană veșnic din Dumnezeu și care ni se împărtășește nouă prin Sfintele Taine. […] Duhul Sfânt care a întemeiat Biserica pe care Hristos a Sfințit-o pe Cruce, prin pogorârea asupra ucenicilor, Harul Duhului Sfânt este lucrător în viața noastră în cadrul Bisericii dar Harul lui Dumnezeu, Harul Duhului Sfânt, când ni se împărtășește nouă personal fiecăruia în parte se transformă în Dar. Că vorbim despre Darul Duhului Sfânt și despre Harul Duhului Sfânt, e același lucru, numai că darul este îndreptat spre persoana care îl primește, dar nu facem noi nimic, ci Dumnezeu ne Mântuiește de la Sine, după vrednicia noastră, El ne dă putere și stăruință și stă strâns alături de noi pentru ca să rămânem pe calea aceasta și să ne manifestăm libertatea, căci Dumnezeu nu ne mântuiește cu forța.” a subliniat ierarhul.

Citește mai mult AICI

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului