spot_img
11.7 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Proverbul: Fă vara sanie se adeverește la Noul Spital Județean Sibiu. Sume colosale cheltuite acum la Cluj, Iași și Craiova

Știri din Județ

Publicitate

La finele anului trecut, Ministrul Sănătății a respins spre finanțare proiectul Spitalului Județean Sibiu. Pe motiv că este prea scump. Consiliul Județean Sibiu a contractat încă din anul 2020 serviciile de proiectare și asistență tehnică. Acestea au fost deja realizate total pentru noul spital. Dar la prețul de 8,26 milioane lei. Zilele acestea, viitoarele spitale regionale de la Cluj, Iași și Craiova au prezentat lista valorilor contractelor de proiectare și asistență tehnică: sume de 4 sau chiar 6 ori mai mari decât la Sibiu!

Publicitate

Deși viitoarele trei spitale regionale de la Cluj, Iași și Sibiu vor avea aproximativ aceeași suprafață și același număr de paturi cu cel județean de la Sibiu, costurile lor de proiectare sunt uriașe. Inițiativa Consiliului Județean Sibiu de a demara faza de proiectare din 2020 s-a dovedit benefică. Au cheltuit 8,26 milioane lei și au deja tot proiectul gata și toate avizele. Iar acum Guvernul a găsit și finanțarea.

Tot în această perioadă proiectele spitalelor regionale de la Cluj, Iași și Craiova sunt la faza pregătirilor. Nu au nici măcar proiectele tehnice. Dar vor să le facă. Sumele alocate sunt însă exorbitante.

Spitalul Regional Cluj spulberă toate prețurile. Aici s-au alocat pentru proiectare 50,38 milioane lei, fără TVA la o suprafață desfășurată 151.891 mp și 849 paturi. Tot pentru servicii de proiectare și asistență tehnică la Spitalul Regional de Urgență Iași se cheltuie 38,79 milioane lei, fără TVA la 148.885 mp și 850 paturi. Iar pentru aceleași servicii, Spitalul Regional Craiova cheltuie 24,74 milioane lei, fără TVA la 165.256 mp și 807 paturi.

Spre comparație, pentru Noul Spital Județean de Urgență Sibiu s-au cheltuit din surse proprii ale Consiliului Județean Sibiu suma de 8,26 milioane lei pentru proiectare și avize. Iar lucrările de proiectare și avizare sunt gata. Noul spital are prevăzută suprafața de 120.570 mp și 805 paturi.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)