spot_img
10.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

Prima zi de FITS a debutat în forță, cu invitați speciali și spectacole de neuitat

Știri din Județ

Publicitate


Prima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a debutat în forță, cu soare și entuziasm neobosit pe străzile și în spațiile de joc ale orașului.

Publicitate


Evenimentul care a marcat deschiderea FITS a avut loc la Catedrala Evanghelică C.A. „Sfânta Maria”, un concert de orgi în premieră absolută, parte din Sezonul elvețian, românesc și francofon. Înaintea evenimentului artistic au vorbit Constantin Chiriac – Președinte FITS și Director General TNRS, Astrid Fodor – Primarul Municipiului Sibiu, Raluca Turcan – Ministrul Culturii, Liviu Jicman – Președinte ICR și E. S. Domnul Arthur Mattli – Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.

„În numele acestui lucru bun care este existența umană, de 30 de ani facem la Sibiu Festivalul Internațional de Teatru. Astăzi ne bucurăm că Domnul a reușit să ne primească aici, în casa Lui, unde este inima acestui oraș. Ne bucurăm că putem să adunăm împreună energiile care s-au disipat prin acest oraș pe parcursul acestor 30 de ani, oraș care și-a deschis porțile pentru artiști, nu întâmplător între cele două ziduri de apărare, pe Aleea Celebrităților, unde cele mai mari personalități din lume au primit loc, formând deja o constelație cu 63 de stele.
Ne bucurăm că, în primul rând, acest festival este un simbol al comunității” – Constantin Chiriac.

„Festivalul este un vechi și drag prieten pe care toți sibienii îl așteaptă cu emoții în fiecare an. Împreună cu impulsul Capitalei Culturale Europene, festivalul a schimbat modul în care se face și se simte teatrul în Sibiu. De fapt, a scos teatrul dintr-un cadru formal al sălilor de spectacole și l-a adus în inima comunității, învăluind Sibiul. (…)
Dacă comunitatea sibiană este inima Sibiului, atunci, cu siguranță, Festivalul Internațional de Teatru este spiritul care o ține mereu în viață” – Astrid Fodor.

„Sunt o prietenă a FITS de aproape 20 de ani, de când am ales și am fost aleasă de comunitatea sibiană să fiu în serviciul public al Sibiului, și am avut șansa să urmăresc evoluția acestui festival și să înțeleg că, pentru a deveni un catalizator al energiilor pozitive, ai nevoie de foarte multă perseverență și, în același timp, de o capacitate ieșită din comun de a reinventa actul artistic” – Raluca Turcan.

”Mă simt foarte onorat să fiu în fața dumneavoastră pentru că nu este doar deschiderea miraculosului Festival Internațional de Teatru de la Sibiu, dar este deschiderea unei ediții aniversare și celebrarea celor 20 de ani pe care ICR îi împlinește anul acesta. (…) Vreau să mă bucur alături de dumneavoastră deoarece FITS nu înseamnă doar teatru, înseamnă film, înseamnă muzică, înseamnă dans, înseamnă conferințe, dezvoltare universitară. Vreau să vă felicit, domnule președinte, cu această ocazie, și vreau să urăm împreună, în final, «La mulți ani!» Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu” – Liviu Jicman.



„Împlinirea a 30 de ani de existenţă a unui festival de teatru este o realizare remarcabilă şi extraordinară. În cei 30 de ani, festivalul a construit o moştenire, o tradiţie, şi a produs un impact cultural profund asupra oraşului.
În ultimii 30 de ani, Sibiul are un impact important în platformele internaţionale ale structurilor culturale, oferind posibilitatea practicienilor de teatru din diferite țări de a-și împărtăși perspectivele unice, stilurile artistice si creative. Este o mare onoare să fiu prezent astăzi la deschiderea celei de a 30-a ediții a acestui festival” – E. S. Domnul Arthur Mattli.

Următorul eveniment a fost vernisajul expoziției și lansarea albumului FITS30, unde au vorbit Octavian Saiu și Constantin Chiriac:

„Este un eveniment absolut uluitor pentru parcursul acestui festival, pentru teatrul românesc, pentru teatrul din lume, pentru cultura europeană și pentru ceea ce înseamnă memoria experienței teatrului. Sunt 30 de ani de festival, 30 de ani de vis și de realitate. De vis transformat în realitate, dar și de realitate care ne amintește de ceea ce înseamnă să fii în vis. Pentru că sentimentul meu personal, de fiecare dată când sunt în această atmosferă uluitoare a festivalului, este că pășesc printre vise și că sunt personajul-vis: visul visat de acest om cu care am onoarea să fiu alături” – Octavian Saiu.

„Tot ce am creat, am creat pentru tineri. De aceea am lăsat în urmă atât de multe semne de-a lungul timpului. Sper ca toate obiectivele pe care le avem, precum Institutul de Teatru de la Sibiu sau Fabrica de Cultură, care ar trebui să intre în patrimoniul acestei comunități cât mai repede, să reclădească, pe alte principii, poate, relațiile strategice pe care le avem. (…) Sper din toată inima ca zona de decizie să stabilească, într-un mod cât mai rapid, independența acestor structuri și aceste proiecte să devină realitate încă din acest an, iar noul teatru să devină polul în care să se regăsească marile creații de pe Aleea Celebrităților. (…) Din cauza aceasta, lăsăm aceste semne astfel încât cei care doresc să poată să înțeleagă forța și capacitatea de a duce mai departe o asemenea energie” – Constantin Chiriac.

Străzile, piețele și spațiile de joc din oraș au fost pline până la refuz cu public dornic să retrăiască magia artelor spectacolului, iar entuziasmul a fost aproape palpabil pe Pietonala Bălcescu și în Piața Mare, dar și, în Piața Teatrului, la Cazarma 90 și pe întregul Bulevard Coposu, aproape de miezul nopții, pentru spectacolul de drone și lumini pus în scena aeriană de către echipa de la EVSKY & KLS LASERS.

Târziu, în noapte, câțiva stropi de ploaie au răcorit orașul și l-au primenit pentru cea de a doua zi a FITS!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!