spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Muzeul ASTRA vă invită la Castra Barbarorum (taberele barbarilor)

Știri din Județ

Publicitate

Muzeul ASTRA organizează evenimentul CASTRA BARBARORUM (taberele barbarilor), un demers dedicat patrimoniului cultural arheologic, inițiat în cadrul programului Animă ASTRA! 2023. Evenimentul va fi pus în scenă până duminică, 9 iulie, și are ca scop reconstituirea unor scene importante din viața cotidiană din antichitate și din meșteșugurile specifice antichității. Participă membrii Asociației Culturale Omnis Barbaria, și Ars Fabrilis Oficina (atelier de lemnărit la strung antic), care vor anima atmosfera din Muzeul în aer liber (și) prin vestimentația lor inspirată din perioada antică, dar și prin atelierele & meșteșugurile pe care le practică.

Publicitate

Astfel, în zona Sectorului de Prelucrare a Metalelor (în apropiere de zona Etno Tehno Parc), în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor avea loc activități demonstrative, desfășurate sub forma unor ateliere de reconstituire istorică şi arheologie experimentală, prin intermediul cărora se vor confecționa obiecte de uz casnic, unelte meșteșugărești, unelte agricole, precum și piese de armament, reproduse fidel după cele descoperite în siturile arheologice. 

  • Atelierul de olărit ilustrează confecționarea prin modelare cu mâna, a vaselor și obiectelor casnice de lut din antichitate și reconstituie procesul tehnologic de ardere a vaselor de lut.
  • Atelierul de fierărie antică prezintă confecționarea uneltelor meșteșugărești, uneltelor agricole, armamentului și echipamentului militar.
  • Atelierul meșteșugăresc de lemnărit exemplifică modalitatea de prelucrare a lemnului cu ajutorul uneltelor de mână specifice epocii antice, dar și cu ajutorul unor instalații acționate de forța umană: strungul și scaunul de cuțitoit. Se vor confecționa vase de lemn și cozi pentru unelte agricole și meșteșugărești
  • Atelierul de prelucrare a firelor textile și a pieilor de animale, folosite la confecționarea vestimentației, încălțămintei și a unor elemente componente a instrumentarului meșteșugăresc, ilustrează procesul de țesere la război vertical, vopsirea firelor textile și argăsirea pielor.

Atelierele vor fi însoțite de spații expoziționale care prezintă aspecte de viață cotidiană, militară și a tehnologiei de epocă, ale civilizaților antice (celți, daci, sarmați, germanici): tipologia vaselor și instrumentarul gastronimic prin amenajarea unei bucătării antice, procesul tehnologic, uneltele și produsele finite rezultate din activitatea meșteșugarilor, dar și armamentul și echipamentul folosit de războinici.

Atelierele se vor desfășura zilnic, până duminică, 9 iulie, între orele 11:00-13:00 şi 14:00-18:00. Evenimentul face parte din Animă ASTRA! 2023, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Programul Animă ASTRA! are ca scop implicarea activă a vizitatorilor Muzeului ASTRA, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii, de a învăța și apoi de a exersa aptitudinile dobândite.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer