spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cazul Vurpăr și drepturile muncitorilor străini în România

Știri din Județ

Publicitate

La începutul lunii iunie a apărut pe Facebook o înregistrare video cu condițiile insalubre de cazare ale muncitorilor străini angajați de o firmă din Sibiu. Aceștia stăteau într un spațiu impropriu în comuna Vurpăr.

Publicitate

Sibiu Independent alături de alte ziare din Sibiu au dat știri referitor la aceste aspecte. Prefectul județului Sibiu Mircea Crețu a făcut o comisie mixtă de inspecție formată din specialiști de la mai multe instituții.

La o lună de la acest eveniment, am solicitat instituțiilor implicate informații privind concluziile trase în urma inspecției în teren. Am încercat să aflăm aceste informații și imediat după ce a fost controlul, dar ni s-a spus că mai durează să se tragă concluziile.

Astăzi a venit un comunicat de presă din partea Prefecturii în care sunt prezentate probleme regăsite la fața locului și soluțiile date de autorități.

Aparent problema este rezolvată. Dar cazul de la Vurpăr ridică multe semne de întrebare privitoare la muncitorii străini din afara Uniunii Europene, veniți în număr tot mai mare în România să muncească.

Cea mai severă instituție în verificarea de la fața locului a fost Inspectoratul teritorial de muncă Sibiu. Aceștia nu s-au rezumat să verifice doar locația indicată pentru cazare ci și șantierul unde lucrau muncitorii. Inspectorii ITM Sibiu au găsit multe nereguli și au dat dispoziții de a se remedia acestea. Ieri au fost din nou în control și au găsit în continuare unele nereguli. Conform legii, muncitorii străini aduși la muncă în România au aceleași drepturi cu muncitorii români. Dar situația de la Vurpăr ne arată că adesea aceștia sunt exploatați fie prin muncă prea multă, fie prin condiții de cazare inumane.

Firma care a adus muncitorii este abonată la importul de forță de muncă și se bazează majoritar doar pe muncitori străini pe toate șantierele pe care le are în țară.

Strict referindu-ne la condițiile de cazare de la Vurpăr rămân foarte multe întrebări fără răspuns. Nici măcar Direcția de sănătate publică Sibiu nu a putut da răspunsuri concrete despre cum au stat acești muncitori timp de un an de zile într o clădire a primăriei. S-a lăsat cu o amendă pentru primărie.

Dar la întrebarea cheie trebuie să îi găsească răspuns procurorii care ar trebui să se autosesizeze în acest caz. Cum a închiriat primarul din Vurpăr o clădire publică unei firme private pentru a fi folosită la cazare deși aceasta era cu altă destinație? Am încercat în ultima lună de mai multe ori să contactăm pe primarul din Vurpăr, dar acesta refuză comunicarea. Rămâne întrebarea cine a încasat banii pe chiria acelei clădiri? Asta dacă a existat o tranzacție oficială de închiriere între firmă și primărie. Trebuie precizat că primarul din Vurpăr este singurul din județul Sibiu membru al Partidului Ecologist.

Cazul Vurpăr aduce în discuție situația cazării muncitorilor străini în toată România. Poate instituțiile statului ar trebui să verifice toate firmele care au adus muncitori străini în ce condiții lucrează aceștia și mai ales în ce condiții sunt cazați. Jurnaliștii primesc tot mai multe sesizări de la diferite persoane referitor la condiții proaste de cazare ale muncitorilor străini în diferite locații din România.

Din păcate poveștile tragice ale muncitorilor români cazați în condiții mizerabile în Germania, Olanda, Italia sau alte țări vest europene le regăsim acum în România pentru muncitorii străini.

În cazul Vurpăr, mai rămân multe întrebări fără răspuns. De ce autoritățile s-au sesizat abia după apariția în spațiul public a unui video cu condițiile de cazare deși muncitorii străini stăteau acolo de un an de zile? Există un vid de legislație în România care nu permite instituțiilor statului să controleze și să amendeze firmele care aduc muncitori străini și îi cazează? Mă refer În special la partea de cazare. Când se va face un control de către Curtea de conturi la primăria Vurpăr pentru a se vedea unde au ajuns banii de cazare, dacă au ajuns undeva? Vor avea puterea procurorii sibieni să se autosesizeze în acest caz pentru a investiga faptele?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu