spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Terra Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Firma din comuna Orlat, Terra Building, a câștigat un nou contract cadru pe patru ani pentru reparații străzi în municipiul Sibiu. Fără emoții, ca de obicei, ei fiind singurii înscriși cu ofertă. Este încă un contract acordat acestei firme de Primăria Sibiu care se adaugă la o serie foarte lungă și groasă la pungă începută pe vremea când Iohannis era primar, prin anul 2012.

Publicitate

Deja, de ani buni, este o blazare la Sibiu în a mai participat la licitații organizate de Primăria Sibiu pe domeniul drumuri. Pur și simplu nu se mai înscrie nimeni, pentru că firmele mari știu că Terra Building câștigă. Pentru că au prețul cel mai bun sau v-ați gândit la alte nebunii?

Din 2014, de când Iohannis l-a descoperit pe tânărul Ștefan Băcilă și firma sa de familie din Orlat care făcea pavaje, aceasta a crescut la un nivel la care familia Băcilă nu s-ar fi gândit vreodată să îl viseze măcar. Ștefan Băcilă este de la vârsta de 20 de ani director în firmă și de ani buni unic proprietar sau moștenitor.

Cine ar fi crezut în anul 2012, când tânărul Băcilă, de nici 22 de ani, va fi luat la semnat contracte de Iohannis pentru Primăria Sibiu? Și de atunci, contractele au tot curs. Apoi Băcilă a fost rugat să preia și echipa locală de fotbal, FC Hermannstadt. Cu scandal că doar Birț, șeful de la Piețe, nu se dădea ușor la o parte.

Acum Ștefan Băcilă este un milionar în euro, fericit. La nici 43 de ani are o firmă în construcții foarte puternică. Ia contracte peste contracte la Sibiu. Mai nou a primit contracte și naționale de la minister, pe tema turismului. În asociere.

Apropo de asocieri, chiar nimeni nu observă aceleași asocieri între firmele de construcții din Sibiu la contractele publice? Adică pe sectorul drumuri, Terra Bulding este prima. Dar uneori, mai câștigă și o firmă a omului de afaceri Domnariu. Dar în asociere cu Terra Building sau măcar subcontractare, dacă se poate. Firmele omului de afaceri Ilie Carabulea nu mai sunt la mare căutare de către Primăria Sibiu. Au avut și ei partea lor ani buni, alături de Terra Building, dar au fost treptat scoși pe tușă. Acum mai primesc resturi.

În anii 2000, Iohannis a început procesul de externalizare a contractelor de reparații drumuri, deși Primăria Sibiu avea propria firmă subordonată Consiliului Local, DPC SA. Terra Building era abia înființată la Orlat de familia Băcilă, și nu era în cărți. Atunci era o firmă din Brașov, Vectra Service care lua cam tot ce era de luat la Sibiu la capitolul drumuri. Cum Vectra Service nu mai făcea față la numărul mare de lucrări din Sibiu au găsit un băiat de treabă la Orlat căruia să îi subcontracteze niște lucrări: Ștefan Băcilă. Bun băiat, harnic și după o vreme, abil în a scoate Vectra din cărți la Sibiu și a impune propria firmă la masa licitațiilor Primăriei Sibiu.

Așa că aparentul monopol al firmelor lui Ștefan Băcilă (mai are cel puțin una în același domeniu) pe sectorul drumuri în orașul Sibiu nu mai miră pe nimeni. Cum nu mai miră nici prezența la majoritatea licitațiilor mari doar a unei firme, care este și desemnată câștigătoare. Poate, la ce buget de promovare are, Primăria Sibiu ar trebui să mediatizeze și anunțurile de licitații mult mai bine. Cine știe, poate sunt firme mari din România interesate de acestea.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Urmează deschiderea în curând a unui uriaș șantier, pentru refacerea str. Semaforului….asfalt, borduri, canale, cabluri ascunse în sol, marcaje, zona verde……tare curios cine va fi executantul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu