spot_img
22.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

ANII DRUMEȚIEI: Atenție la vipere! Sfaturi importante

Știri din Județ

Publicitate

Odată cu venirea căldurii, pe traseele din munții Cindrel și nu numai, putem întâlni viperele, care știm cu toții că adoră zonele calcaroase, ideale pentru stilul lor de viață. În această perioadă posibilitatea întâlnirii cu o astfel de reptilă este mult mai frecventă, deci e bine să știm cum să ne ferim și cum să procedăm în caz de mușcătură. Proiectul Consiliului Județean Sibiu, Anii Drumeției are câteva sfaturi pentru turiștii care se întâlnesc cu vipere în drumeții.


𝗖𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝘁𝗶𝗽𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗽𝗲𝗿𝗲 𝗶̂𝗻𝘁â𝗹𝗻𝗶𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮?

Viperele au o lungime între 20 de cm („Bitis peringueyi”) şi pot ajunge până la 2.5 m („Lachesis muta”) însă în România trăiesc doar trei specii, iar cea mai întâlnită este vipera de munte, urmată de vipera cu corn. Corpul viperei este lăţit, având frecvent un desen ce seamănă cu litera „V” pe cap, care are o formă triunghiulară.

Toate speciile din cadrul familiei sunt veninoase, veninul fiind produs de o glandă cu venin, otrava fiind injectată victimei prin doi dinţi lungi situaţi pe maxilarul superior, fiind prevăzuţi cu un canal.

Vipera de munte (vipera comună) este mult mai răspândită și este mai probabil să apară pe cărare în drumul turiștilor. Veninul ei, hemotoxic si citotoxic, este puternic, dar pe ansamblu mușcătura e mai puțin periculoasă pentru că veninul este administrat în doze mult mai mici sau deloc, în cazurile fericite de „mușcătură seacă”, când animalul se apără mimând o mușcătură, lovind doar cu capul.

Vipera cu corn este cea mai periculoasă specie din România, după cum susține specialistul herpetolog Doru Panaitescu, datorita cantității mari de venin injectate în comparație cu celelalte două specii.

𝗖𝘂𝗺 𝗮𝘁𝗮𝗰ă 𝘃𝗶𝗽𝗲𝗿𝗲𝗹𝗲?

Viperele adulte sunt mult mai echilibrate, evită sa muşte din mai multe motive:

– nu îşi irosesc veninul deoarece cu el îşi obţin hrana

– de multe ori prima muşcătura e seacă, doar de avertizare

– intuiesc că vor fi ucise dacă vor provoca o muşcătura dureroasă unei vieţuitoare mai mari.

𝗖𝘂𝗺 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝗲𝘃𝗶𝘁𝗮 𝗶̂𝗻𝘁â𝗹𝗻𝗶𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗰𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗰𝘂 𝘃𝗶𝗽𝗲𝗿𝗲𝗹𝗲?

– mergeți echipați corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, (ciorapul tras peste pantalon, măsura care ajuta și în cazul căpuşelor)

– pentru un plus de siguranță puteți purta o pereche de parazăpezi.

– nu intraţi în panică atunci când vedeţi o viperă! Încercaţi să o ocoliţi la o distanţă de câţiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveţi răbdare să se retragă. Dacă o întalniţi pe o potecă, iar aceasta e amorţită, puteţi să o indepărtaţi cu un băţ lung.

– viperele sunt active şi noaptea atunci când temperaturile sunt ridicate, vânează rozătoare, obicei ce le aduce uneori în apropierea aşezărilor umane.

– fiți atenți atunci când vă aşezați în iarbă, când faceți căţărări sau pășiți peste praguri de piatra sau trunchiuri de copaci căzuţi. Acestea sunt locuri unde viperelor le place sa se camufleze. Dacă călcați în apropiere sau chiar pe ele, cu siguranţă vor ataca.

𝗖𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲𝗺 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝘇 𝗱𝗲 𝗺𝘂ș𝗰ă𝘁𝘂𝗿ă?

– Încercati să vă liniştiţi, nu intraţi în panică;

– Sunaţi la 112 şi anuntaţi imediat incidentul. In cazul în care nu aveţi semnal, trebuie să vă deplasaţi calm până într-o zonă cu semnal GSM;

– Staţi în poziţie orizontală pâna la sosirea ajutoarelor;

– Curăţaţi locul muşcăturii cu apă;

– Hidratați-vă cât mai bine pentru a diminua efectele veninului la nivelul rinichilor

– Nu faceţi incizii ca să se scurgă sângele;

– Nu aplicaţi garou, veninul va avea o concentrație mai mare şi va distruge celulele;

– Se poate aplica o fașă elastică pe membrul muscat, însa nu direct pe mușcătură (superior mușcăturii). Fașa are rolul de a scădea fluxul sangvin spre corp, limitând astfel efectele imediate.

– Nu aplicaţi obiecte reci sau gheaţă;

– Nu consumaţi alcool.

𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗮𝘇ă 𝘃𝗲𝗻𝗶𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗶𝗻 𝗺𝘂ș𝗰ă𝘁𝘂𝗿ă?

În cazul unei muşcături, serul antiviperin poate fi administrat după cca 6-8 ore şi chiar dacă nu există în stoc, acestă se aduce în regim de urgenţă. Atenţie, serul antiviperin se administrează numai sub supraveghere medicală, nu achizitionaţi şi nu vă administraţi serul singuri deoarece aceste trebuie păstrat în condiţii stricte de temperatura iar unele persone pot dezvolta reacţii alergice la acesta.

–––––––––––––––––––––-

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Judetean Sibiu în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro

și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă