spot_img
17.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

5 sfaturi utile pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi

Știri din Județ

Publicitate

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate, iar majoritatea problemelor oculare pot fi prevenite cu ajutorul unor obiceiuri benefice, precum controlul de specialitate regulat. În articolul acesta vei descoperi 5 sfaturi utile de care să ții cont pentru a avea o vedere cât mai bună.  

Publicitate

1. Mergi periodic la consulturi optometrice

Primul pas în verificarea vederii este consultul optometric. Unele optici oferă serviciul gratuit și, în cadrul acestuia, pot fi descoperite, tratate și corectate afecțiuni comune de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia și prezbiopia. Dacă situația este mai gravă, vei fi trimis la un medic oftalmolog.

Nu ignora vederea încețoșată și simptomele oculare asociate cu viciile de refracție și fă-ți ochelari de vedere în Sibiu. Îmbunătățește calitatea vieții tale și ai grijă de sănătatea ochilor! Totodată, chiar dacă vezi perfect și consideri că nu ai nicio problemă, este recomandat să mergi la consulturi de specialitate la fiecare câțiva ani, pentru a descoperi boli asimptomatice sau în stadiul incipient. 

2. Protejează-ți vederea cu ochelari de soare

Ochii trebuie protejați cu ochelari de soare pe tot parcursul anului, deoarece expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete poate deteriora corneea sau cristalinul și provoca afecțiuni precum cataracta, cancerul ocular [2] și degenerescența maculară [1].

Alege ochelari de soare care blochează 99-100% din razele UVA și UVB. Este important să îi porți chiar și în zilele înnorate sau iarna, deoarece și atunci sunt prezente radiații ultraviolete. Mai mult, optează pentru modele cu lentile mari, care să ofere o protecție adecvată. 

3. Poartă ochelari de protecție

Dacă lucrezi într-un mediu cu praf, substanțe iritante, așchii sau particule care pot intra în ochi, este absolut necesar să porți ochelari de protecție. De asemenea, dacă practici sport în aer liber, este recomandat să îți protejezi vederea cu rame adecvate.

Cea mai bună modalitate de a preveni leziunile la nivelul ochilor este să porți ochelari concepuți special pentru sport sau o cască prevăzută cu vizor de siguranță [2].

4. Ai grijă ca alimentația ta să fie echilibrată

Alimentația are un rol important în buna funcționare a organismului. Pentru sănătatea oculară sunt necesare nutrimente precum acizii grași omega-3, luteină, zinc, vitamina C și E, deoarece pot preveni anumite probleme ale ochilor, cum ar fi cataracta [1]. Acestea pot fi luate din:

  • legume cu frunze verzi – spanac, varza kale etc.;
  • portocale și alte citrice;
  • pește și fructe de mare – somon, ton, stridii etc.;
  • ouă, carne de porc și alte surse de proteine;
  • nuci, fasole etc [1].

5. Renunță la fumat sau nu te apuca

Persoanele care fumează au un risc mai mare de a face cataractă, degenerescență maculară sau să se confrunte cu deteriorarea nervului optic și cu alte probleme de sănătate [1]. Este important de știut că fumul de țigară poate fi o cauză pentru ochii uscați [2].

Acestea sunt doar câteva dintre obiceiurile benefice pentru menținerea sănătății oculare. Nu uita să faci pauze în care să îți relaxezi privirea și exerciții pentru detensionare, astfel încât să sporești confortul și ochii tăi să fie odihniți.

Referințe:

  1. „How to Keep Your Eyes Healthy”, WebMD, 2022, https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight.
  2. Mukamal, Reena, „14 Steps to a Lifetime of Healthy Vision”, American Academy of Ophtalmology, 2021, https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/healthy-lifestyle-now-good-vision-later.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!