spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Începe ,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel”

Știri din Județ

Publicitate

Povestea Plăcintei din satul ardelenesc de munte

Publicitate

,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel” a ajuns anul acesta la ediţia a III-a. În data de 13 august 2023, de la orele 12,00, în satul Tălmăcel, din judeţul Sibiu, într-un loc liniştit, frumos, natural, în inima naturii, numit Lunca Largă, îi aşteptăm pe toţi cei care îşi doresc să petreacă o zi plină de tihnă, într-o atmosferă veselă şi primitoare. Anul acesta, tema proiectului este ,,Satul ardelenesc de munte în zi de mare sărbătoare”, decorul tradiţional-rustic fiind special realizat de către un Event Planner pe măsură ,,Departe de zgomotul lumii”.

Data evenimentului pentru a sărbători deja faimoasa PLĂCINTĂ DE TĂLMĂCEL nu a fost aleasă întâmplător, ci în preajma zilei de Sfânta Maria Mare. Povestea spune că, în această zi, se plămădea prima plăcintă din recolta de grâu a anului în curs. Tot atunci, se cobora brânza de burduf preparată din laptele oilor duse în munte la începutul lunii iunie şi se scoteau primii cartofii din recolta anului.

Comunitatea tălmăceană, în prag de festival

Pentru o experiență autentică, oaspeţii care ne trec pragul vor degusta delicioasele plăcinte, într-un decor rustic. Aceştia vor fi întâmpinaţi de gazdele satului în frumoasele straie populare de mare sărbătoare. Brutăria Vitoşa din Tălmaciu, unul dintre producătorii de aici şi totodată un brand local important, vor pregăti deja renumitele PLĂCINTE TRADIŢIONALE DE TĂLMĂCEL: plăcinta cu brânză de burduf de oaie şi cartofi. În cadrul evenimentului, producătorii locali din Tălmaciu şi Tălmăcel îşi întâmpină oaspeţii la Târgul de Bunătăţi Locale, cu ceaun de berbecuţ şi oaie, cu celebra ,,gânscă” de Tălmăcel, cu produse sănătoase, tradiţionale şi foarte gustoase. Cei care vor dori să nu uite toate aceste gusturi pot cumpăra pentru acasă bunătăţi de la producătorii locali.

Artişti îndrăgiţi, pe ,,Scena La Fântâna”

Momentul folcloric al festivalului, intitulat ,,Scena La Fântâna” va fi unul autentic, în care vor urca pe scenă artişti cunoscuţi şi îndrăgiţi de către public: Izabela Tomiţă, alături de cunoscutul dirijor Gabriel Popescu şi Ansamblul Folcloric ,,Doruri Sibiene”, Geanina Gavrilă&Band, Ansamblul Folcloric ,,Datina” Tălmaciu şi Grupul Fluieraşii format din elevii de la şcolile gimnaziale din Tălmaciu şi Tălmăcel.

Copiii se vor putea bucura de ateliere de creaţie meşteşugărească susţinute de Atelierul Fain şi Mariana-Iulia Filimon, Bianca-Nicoleta Hasna, un cunoscut artist local şi CreativACT. De asemenea, pasionaţii de drumeţii au posibilitatea să facă plimbări în natură sau cu şareta prin sat. La ora 20.00, ne vom lua rămas bun de la oaspeţii noştri, până anul viitor, prin deja spectaculosul foc de tabără, momentul de închidere al festivalului.

,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel” este un proiect cultural – gastronomic organizat de Asociaţia ACT Sibiu, cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, un program culinar care susține micii producători și economia locală, promovează hrana sănătoasă și încurajează turismul local responsabil. Este un eveniment dedicat atât comunităţii locale din Tălmăcel şi din întreaga zonă Tălmaciu, cât şi sibienilor şi turiştilor, un proiect care îşi doreşte să creeze o punte între lumea urbană şi cea rurală”, explică Claudia Buidan, managerul proiectului.      

Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală și Programul acţiunilor pentru cultură şi dezvoltarea comunităţii locale.

Parteneri: Primăria Oraşului Tălmaciu, Asociaţia Obştea Tălmăcel, Atelierul Fain, Asociaţia Română despre Mâncare

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)