spot_img
13.1 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Daniela Cîmpean prezentă la Conferința Parteneriatului Estic din Georgia

Știri din Județ

Publicitate

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean a participat în 7-8 septembrie la Batumi, Georgia la a 12-a reuniune anuală a Conferinței Autorităților Regionale și Locale pentru Parteneriatul Estic (CORLEAP).

Publicitate

Parteneriatul Estic (EaP) implică UE, statele sale membre și șase țări partenere din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina și își propune să sprijine procesele de reformă durabile în cele 6 țări.

Dincolo de asta, acum, mai mult decât oricând, în contextul războiului din Ucraina, este esențial ca UE și vecinii săi să lucreze împreună, mai ales în domenii prioritare cum sunt dezvoltarea economică pentru stabilizare, securitatea, migrația și mobilitatea.

„Întâlnirea, la care am fost prezentă în calitate de membru al biroului CORLEAP, alături de colegi din Comitetul European al Regiunilor (CoR) și din țările Parteneriatului Estic, a avut loc într-un moment în care războiul din Ucraina a transformat geopolitica regiunii și când posibila extindere a UE se ridică pe agenda politică.” a declarat Daniela Cîmpean.

Comisia Europeană își va prezenta luna viitoare rapoartele anuale de progres privind țările care doresc să adere la Uniunea Europeană, inclusiv Ucraina și Moldova, care au fost recunoscute oficial ca țări candidate la UE în 2022, și Georgia, căreia i s-a oferit aceeași „perspectivă europeană” dacă finalizează reformele ulterioare.

Însă, efectele războiului – inclusiv asupra energiei și costului vieții – testează rezistența autorităților locale și regionale din întreaga Europă și are efecte economice, sociale și de mediu de lungă durată pe întreg continentul.

De aceea, trebuie făcut mai mult pentru a spori reziliența în regiune, și trebuie început de la nivel local.

În pandemia de COVID-19 s-a dovedit că orașele și regiunile s-au aflat „în linia întâi” în gestionarea efectelor unei crize internaționale și, tocmai de aceea, este esențial să li se acorde puteri politice și financiare adecvate, autoritățile locale și regionale putând fi o sursă importantă de rezistență în regiune, precum și acceleratori ai tranziției către economii mai verzi și mai bazate pe digital.

De aceea, cooperarea dintre UE și regiunea Parteneriatului Estic trebuie să fie un proces care să pornească de jos în sus pentru a avea rezultatele dorite.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!