spot_img
17.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

AVRIG: Program manifestări dedicate lui Gheorghe Lazăr. Când se dezvelește statuia mutată din Piața Mare a Sibiului

Știri din Județ

Publicitate

În acest final de săptămână, Avrigul organizează o serie de manifestări pentru a marca 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr. Unul din cele mai așteptate momente este dezvelirea statuii lui Lazăr ce ani buni a stat în Piața Mare a Sibiului, apoi a fost abandonată.

Publicitate

Programul manifestărilor Gheorghe Lazăr 200 de la Avrig, 16 – 17 septembrie 2023

Primăria şi Consiliul Local Avrig vă invită să luaţi parte la manifestările cultural – religioase ocazionate de împlinirea a 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a cărturarului avrigean Gheorghe Lazăr, din 16 şi 17 septembrie 2023.

Program:

Sâmbătă, 16 septembrie

* Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, ora 11:00 – Şcoala Academică Gheorghe Lazăr, Ediţia a VII-a; Sesiune de comunicări; lansare volum SAGL 7 Gheorghe Lazăr; lansare volum DVD (catalog cărți).

Duminică, 17 septembrie

* La ora 12:00, un sobor de preoţi va oficia o slujbă de pomenire la Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, la mormântul lui Gheorghe Lazăr, aflat în curtea bisericii. Vor participa un detaşament de gardă, militari purtători de coroane, militari santinelă şi fanfara militară a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

* La 12:45, va avea loc un moment omagial și se vor depune coroane și flori la bustul cărturarului din Piaţa Gheorghe Lazăr.

* La ora 13:00, oficialităţi locale și centrale vor lua parte la ceremonia de dezvelire şi sfinţirea statuii lui Gheorghe Lazăr în noua amplasare, La Castani. Monumentul este adus la Avrig, după ce a tronat timp de 18 ani, în Piaţa Mare din Sibiu. Cu această ocazie, vor susţine alocuţiuni care vor evoca personalitatea remarcabilă a lui Gheorghe Lazăr: ministrul Culturii, Raluca Turcan; preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean; primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor; directorul Direcţiei pentru Cultură, Dan Nanu; Directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă; directorul Bibliotecii Judeţene Astra, Răzvan Pop; primarul Oraşului Avrig, Adrian Dumitru David.

Așa arăta statuia după ce Primăria Sibiu a abandonat-o
Așa arată statuia acum, după restaurarea comandată de Primăria Avrig
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie