spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare revine în centru… Avrigului!

Știri din Județ

Publicitate

Istoria ne învață că obiectele de artă, mai ales cele care marchează personalități istorice, au adesea un periplu sinuos. Așa este și cazul statuii lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare a Sibiului. Nu cea de astăzi, micuță, ci cea care a tronat în centrul pieței timp de două decenii până în 2005.


„Ne vedem la Statuie!” este expresia cu care ne-am obișnuit adolescența și studenția mulți dintre noi, sibienii. Statuia lui Gheorghe Lazăr creată de sculptorul Radu Aftenie în 1984 și amplasată în Piața Mare din Sibiu în 1986 a devenit un punct de întâlnire ani la rând pentru sibienii tineri. Cu un soclu impresionant, statuia transimtea forță și un mesaj puternic românesc chiar din fața bisericii romano-catolice.

Când comuniștii au decis în anii 50 că Piața Mare este prea seacă, așa goală, au creat un parc cu alei. Dar la mijlocul anilor 80 s-a revenit la ideea de piață goală, cu beton. În dreptul bisericii, s-a amplasat în 1986 o statuie mare, impunătoare a dasălului Gheorghe Lazăr, părintele învățământului românesc. Și a rezistat până în 2005.

Statuia aruncată la coșul istoriei

Când Primăria Sibiu a decis să dea o altă față Pieței Mari și a înlocuit betonul cu piatră cubică, s-a refăcut vechea fântână (bine că nu și stâlpul infamiei și spânzurătoarea!) și statuia lui Gheorghe Lazăr… a dispărut. Fără acceptul artistului, opera a fost dezasamblată și aruncată în curtea fabricii Compa.

Datorită intervenției mai multor artiști și jurnaliști de la aceea vreme, Radu Aftenie, sculptorul ei, a fost chemat să facă alta, mai mică. Aceasta este și astăzi în Piața Mare, spre Turnul Sfatului chiar în locul unde până acum 100 de ani era stâlpul infamiei. De câțiva ani, Piața Mare a câștigat și statuia baronului Brukenhtal, în partea opusă celei a lui Gheorghe Lazăr.

După insistențe, statuia veche a lui Gheorghe Lazăr a ajuns în Pădurea Dumbrava. Aici timpul, intemperiile, golanii și lipsa oricărei acțiuni de întreținere a dus la deteriorarea ei.

Salvatorii statuii

Iată că în anul 2023, cineva și-a amintit de această statuie. Nu Primăria Sibiu, ci Primăria Avrig. Să nu uităm că Lazăr s-a născut la Avrig, loc unde este și înmormântat.

Autoritățile de la Avrig au decretat anul 2023, Anul Lazăr. Se împlinesc 200 de ani de la moartea dascălului. Printre multe acțiuni culturale și educaționale cu această temă, s-au gândit să recupereze și statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare.

După birocrația specifică României, statuia veche și ponosită a lui Lazăr a ajuns la restaurare. Pe cheltuiala Primăriei Avrig. Conform reprezentanților acestei instituții procesul este aproape finalizar și statuia arată ca nouă. Ea va fi dezvelită oficial la Avrig, în 17 seprembrie, la exact 200 de ani de la moartea lui Lazăr.

În cadrul unui amplu program de evenimente, un loc aparte îl va ocupa dezvelirea statuii lui Gheorghe Lazăr în zona „La castani” din Avrig, situată la intersecția străzii Sașilor cu aleea ce face legătura cu strada Gheorghe Lazăr. Vor fi prezenți multe oficialități. Trebuie precizat că de ani buni, Avrigul are un bust al lui Gheorghe Lazăr în centru, iar această statuie uriașă va deveni un nou reper important pe harta Avrigului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă