spot_img
19.1 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum a dat USR cu mucii în fasole

Știri din Județ

Publicitate

USR a defilat, în ultimii ani, ca singurul partid democratic 100% din România. De la înființarea sa, ca emulație pe protestele stradale pe tema legile justiției și nu numai, USR a susținut și aplicat inițial alegerea candidaților cu votul tuturor membrilor. Dar, treptat, lucrurile s-au schimbat. Și astăzi USR a făcut ce fac restul partidelor: numiri politice.

Publicitate

Singura chestiune care mai ținea USR pe scena politică națională era ideea unui partid diferit. Bazat în mod real pe o democrație internă totală. Toți membrii puteau candida la funcții și puteau vota candidații partidului.

Dar acest principiu democratic a început să scârțâie treptat. Mai întâi prin negocierile cu PLUS. După ce Dacian Cioloș a plecat din alianță să facă altă construcție, pe motiv că s-a lămurit de „democrația” din USR, lucrurile au luat-o vertiginos la vale. Nu doar în sondajele despre USR, ci și în interiorul partidului.

Spre exemplu, la Sibiu, au pierdut europarlamentarul Nicu Ștefănuță și senatorul Claudiu Mureșan. Au rămas cu Dan Barna, deputat. Iar numărul aleșilor pe funcții de consilieri locali și județeni este foarte mic și unii deja se gândesc să treacă în 2024 la alte partide.

De unde, însă, această destrămare vertiginoasă a USR? Un motiv este dat de sondajele care nu arată scoruri bune. Dar marea problemă o reprezintă lipsa de încredere a membrilor în propriul partid și conducere.

Dan Barna și Cătălin Drulă au monopolizat Biroul Național. Și, treptat, au epurat tot ce mișca în front contra lor. Mai stă alături de ei Vlad Voiculescu și încă o mână de oameni.

Adrian Echert, liderul local din orașul Sibiu al USR și doritor candidat la Primăria Sibiu, a declarat marți, în conferință de presă, că pentru alegerile europarlamentare USR va avea alegeri interne și un proces de desemnare democratic al candidaților până la finele lunii octombrie.

Ce nu știa Echert (ceea ce spune multe despre lipsa totală de comunicare din interiorul partidului) este că Biroul Național al USR a decis marți să ofere cadou primele patru locuri la europarlamentare la 4 oameni aleși de ei, adică ei: Elena Lasconi, Dan Barna, Vlad Voiculescu și Vlad Botoș. Restul de locuri au promis că vor fi alese democratic.

Doar că este o problemă. Conform sondajelor, USR are șanse de a câștiga la europarlamentare, în 2024, maxim 4 locuri! Adică simulacru de alegeri interne și candidați aleși de membrii, pentru că cei 4 sunt deja numiți politic pe funcția de candidat.

De ce Elena Lasconi cap de listă? Este singurul primar din țară al USR cu rezultate deosebite la atragerea de fonduri europene și nu numai. Ce-i drept primar de orășel. Dar de ce să nu îi dai continuitate la primărie? De ce să abandonezi proiectele începute?

De ce Dan Barna, numit și nu lăsat pe listele de potențiali candidați aleși de membrii de partid? Poate pentru că mulți știu că notorietatea și simpatia față de Barna a scăzut în partid atât de mult că erau șanse să ia mai puține voturi decât un consilier comunal?

Și lista întrebărilor poate să continue. Cert este că astăzi, USR și-a dat arama pe față!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai