spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Nicu Ștefănuță solicită Comisiei Europene și Ministerului Mediului măsuri pentru reciclarea corectă a deșeurilor în România

Știri din Județ

Publicitate

Ca urmare a apariției noului reportaj Recorder care explică problemele legate de transmiterea corectă a datelor privind gestionarea deșeurilor în România, europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat atât Comisiei Europene, cât și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu scopul de a solicita măsuri care să conducă spre o raportare corectă a reciclării.


Materialul de investigație al publicației Recorder a arătat că tot circuitul deșeurilor la nivel național este afectat de un lanț al raportărilor greșite – de la operatorii economici care colectează deșeurile, pana la fiecare autoritate competentă. Practic, nimeni nu controlează cât și cum se reciclează în România, iar astfel se transmit date neverificate pe teren la Eurostat.

Prin interpelarea către Comisia Europeană, Ștefănuță a cerut asistență tehnică din partea executivului european pentru a redresa problemele din țară și pentru a salva implementarea Pactului verde în România.

În scrisoarea adresată Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a solicitat modificări normative prin care să se clarifice rolul și responsabilitatea autorităților implicate în gestionarea deșeurilor în România. Mai mult, acesta a menționat necesitatea unui control și a unui audit pentru a reda credibilitatea autorităților statului, precum și verificări pe teren pe tot lanțul gestionării deșeurilor, în așa fel încât neregulile să fie clarificate.

“România primește miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde și economia circulară, care include gestionarea deșeurilor și reciclarea. Atât timp cât există o lipsă de claritate și transparență în rolul și responsabilitatea autorităților statului, nu pot sa vorbesc de o bună folosire a banului european. Se impun, așadar, măsuri pentru a reda încrederea că România poate să fie de încredere, că poate respecta legislația europeană și că banii europeni nu sunt aruncați la gunoi” a declarat Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă