spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Nicu Ștefănuță: Salvați teii din Mediaș! Mai mulți copaci înseamnă mai multă sănătate pentru cetățeni! (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Ca urmare a modificării proiectului Municipiului Mediaș de modernizare a centrului istoric, europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu pentru a afla dacă Decizia Etapei de Încadrare acordată de APM Sibiu în 2020 rămâne valabilă. APM Sibiu a răspuns că va lua o hotărâre în 27 septembrie în ceea ce privește modificările aduse proiectului, potrivit unui comunicat de presă transmis către mass-media.


Conform informațiilor primite de la APM Sibiu, “în 28.08.2023, Primăria Municipiului Mediaș a înaintat către APM Sibiu o nouă solicitare pentru obținerea acordului de mediu pentru proiectul “Reabilitare/Modernizare străzi Centru Istoric”, având în vedere modificările aduse ulterior. În cadrul ședinței CAT din 27.09.2023, se va decide actualizarea/revizuirea proiectului, inclusiv reamenajarea spațiilor verzi”.

Conform variantei finale a proiectului, pentru care a și fost semnat contractul de începere a lucrărilor, vegetația existentă din Piața Regele Ferdinand I, compusă din aproximativ 90 de tei, „obturează puncte de interes importante”. Majoritatea teilor ar urma să fie relocați, însă, având în vedere vârsta acestora, șansele de relocare reușită sunt aproape inexistente. Mai mult, costurile de relocare sunt foarte mari. Așadar, comunitatea locală este îngrijorată cu privire la acest proiect de modernizare al centrului istoric, care nu face altceva decât să distrugă teii perfect sănătoși care dau oamenilor umbră și aer curat.

„Ca europarlamentar sibian membru în Comisia pentru Mediu a Parlamentului European, sunt îngrijorat de planurile actuale ale Primăriei Mediaș și susțin comunitatea locală în demersurile de protejare a spațiilor verzi din Municipiu. Mai mult, Parlamentul European a adoptat, în iulie, Legea pentru refacerea naturii care prevede ca niciun spațiu verde să nu mai fie tăiat în orașe, respectiv 0 pierderi nete de spații verzi până în 2030, dar și creșterea spațiilor verzi ale orașelor cu 4% până în 2040 și cu 5% până în 2050. Deoarece legea urmează să intre în vigoare curând, consider că este important să ne pregătim și să ne aliniem deciziilor europene”, declară Nicu Ștefănuță.

Demersurile europarlamentarului Nicu Ștefănuță către APM Sibiu vin ca urmare a celor două solicitări de clarificare a situației de mediu pe care acesta le-a adresat Primarului Municipiului Mediaș, în 27 iulie, respectiv 17 august. Primăria Mediaș nu a răspuns solicitărilor.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă