spot_img
19.1 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

Ședință de Consiliu Local Sibiu boicotată de liberali

Știri din Județ

Publicitate

Situație nouă astăzi la ședința extraordinară a Consiliului Local Sibiu. Convocată rapid cu un singur punct pe ordinea de zi: respingerea propunerii ADI ECO de mărire a tarifelor de sortare, compostare și trasfer a deșeurilor. Ședința s-a ținut fără obiect, pentru că proiectul respectiv nu a putut fi inclus pe ordinea de zi din lipsă de aviz de la comisia juridică. Liberalii au absentat în bloc de la ședința online, după ce au lipsit și de la Comisia Juridică.

Publicitate

În 25 august, ADI ECO a transmis Consiliului Local Sibiu o somație să voteze pentru sau contra propunerii operatorului de salubritate SOMA SRL de a se mări tarifele percepute la sortarea deșeurilor reciclabile în centrele din Cisnădie și Șura Mică. Operatorul și-a argumentat cererea pe indicatorii oficiali ai Institutului Național de Statistică. ADI ECO a cerut localităților parte din asociere să voteze dacă sunt sau nu de acord cu mărirea în 30 de zile.

Dacă nu pot emite un vot în 30 de zile, ADI ECO a decis că se consideră că sunt de acord cu mărirea.

Primăria Sibiu se opune măririi

Serviciul Public de Management în Salubrizare al Primăriei Sibiu a emis un raport prin care propune respingerea cererii de mărire (citește proiectul și raportul). Deși s-au bazat pe aceeași legislație și statistici oficiale ca SOMA SRL, Primăria a decis că mărirea este nejustificată.

Subiectul acestei măriri trenează din luna martie 2023, de când operatorul a atenționat autoritățile locale de creșterea costurilor și inflației.

După multiple tergiversări, Primăria Sibiu, pusă în fața ultimatumului de la ADI ECO a convocat astăzi o ședință extraordinară online. Dar, în prealabil, secretarul primăriei Dorin Nistor, conform legii, a dispus ca avizul favorabil sau negativ pentru proiectul de pe ordinea de zi să cadă în sarcina Comisiei Juridice.

Comisia Juridică, începutul boicotului

Doar că în Comisia Juridică, liberalii dețin 3 din cele 5 locuri. Și prin neprezentare, comisia nu a putut emite un aviz. Acest aviz este obligatoriu să existe, dar indiferent dacă este pozitiv sau negativ, el este doar o procedură. Votul final aparține consilierilor locali în ședința de plen.

Pe baza acestei chestiuni tehnice, liberalii au blocat proiectul. Fără aviz, secretarul primăriei, Dorin Nistor, a anunțat la începutul ședinței de Consiliu Local Sibiu că punctul de pe ordinea de zi nu poate fi votat. El nu a intrat pe ordinea de zi, fără avizul Comisiei Juridice. „În urma desfășurării ședinței comisiei de specialitate, care avea pe ordinea de zi avizarea proiectului privind tarifele, nu a putut fi întrunit cvorumul necesar. Acest lucru are un efect… prevederile legii împiedică faptul ca un proiect de hotărâre, care nu are aviz al comisiei de specialitate, să poată fi inclus pe ordinea de zi și dezbătut ca atare”, a spus Nistor.

VIDEO ședința de Consiliu Local Sibiu:

Ședință tensionată și cu o nouă alianță

Astfel, consilierii de la FDGR, PSD și USR nu au putut face nimic la ședință. Consilierul USR, Ionuț Ghișe a declarat: „Pare că suntem într-un film cu proști, îmi cer scuze pentru limbajul neadecvat. Dar e incredibil. Văd că grupul PNL a boicotat comisia juridică astfel încât să nu se poată da aviz și au și nerușinarea să lipsească din această ședință.” El a propus să se facă altă ședință în termenul de 30 de zile și să se se ceară avizul Comisiei de buget, unde liberalii nu sunt majoritari.

Consilierul PSD, Cătălin Stanciu a susținut și el ideea lui Ghișe: „Și eu susțin propunerea ca acest proiect să fie retras și ședința să fie reconvocată, iar proiectul să fie adus în discuție în comisia de buget unde vom avea cvorumul necesar”.

La final a intervenit și primarul Astrid Fodor care le-a dat dreptate celor doi consilieri USR și PSD. Ea a cerut opinia secretarului Nistor, dacă este legal să se facă sâmbătă o nouă ședință, de îndată, cu aviz pe proiect de la Comisia de buget. Nistor a confirmat că este legal și a încercat, timid, să justifice de ce inițial a cerut aviz de la Comisia Juridică.

În cadrul ședinței s-a observat formarea unei noi alianțe politice în Consiliul Local Sibiu între FDGR, USR și PSD. După ce mulți ani FDGR și PNL au mers în parteneriat.

Un scandal mai mare se anunță

Adrian Bibu, liderul consilierilor PNL Sibiu a declarat că problema stă în lipsa de comunicare și dialog real al FDGR cu PNL. Inclusiv pe acest proiect. El nu a dorit momentan să ofere mai multe detalii.

Dacă sâmbătă proiectul va trece și consilierii FDGR, USR și PSD vor respinge cererea de mărire a tarifelor există multiple implicații juridice și economice.

Prefectura Sibiu poate contesta legalitatea votării proiectului, la care vineri s-a cerut aviz de la Comisia Juridică, fiind interpretarea aceleiași legislații în două feluri diferite. Iar sâmbătă va fi supus la vot cu aviz de la Comisia de Buget, doar pentru că acolo liberalii nu sunt majoritari.

Din punct de vedere economic, operatorul SOMA SRL poate cere respectarea legislației, a indicilor de inflație și mărirea costurilor de operare în instanță.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai