spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Dedesubturile boicotului liberal de la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Astăzi, Sibiul politic a ajuns la momentul ZERO. În sensul că boicotul liberal din Consiliul Local Sibiu anunță cea mai aprigă luptă politică pentru alegerile din anul 2024. După trei ani de parteneriat local FDGR – PNL, astăzi liberalii au pus piciorul în prag și au zis: Așa, NU!

Publicitate

Nivelul de frustrare în PNL Sibiu, mai ales organizația municipală a crescut treptat de la alegerile din 2020. Deși au câștigat alegerile ca număr de consilieri locali, au acceptat un parteneriat cu FDGR, formațiune clasată pe locul 2. Dar, din start, FDGR a avut o atitudine de șef în relația dintre cele două partide, pe motiv că Astrid Fodor a câștigat alegerile la Primăria Sibiu.

Adevărul este că tensiunile nu s-au oprit niciodată între cele două partide, dar au fost atent mascate de ochii opiniei publice. Imediat după alegerile locale din 2020, când s-au negociat posturile de viceprimari, FDGR, prin vocea lui Astrid Fodor a refuzat categoric pe Adrian Bibu ca viceprimar. Deși era desemnat de PNL Sibiu. Lupta politică de la alegerile pentru Primăria Sibiu a lăsat urme și răni care nu au putut fi înghițite după alegeri.

Apoi, an de an, ședință de ședință, atitudinea de șef a primarului Astrid Fodor, în relația cu PNL Sibiu, nu a încetat. Multe proiecte importante, propuse de liberali pentru sibieni, erau amânate nejustificat sau chiar asumate de Fodor în ședințele de Consiliu Local. Când liberalii au început să își ceară dreptul de a avea propriile proiecte, cu greu și multe negocieri, FDGR a acceptat.

Demisia forțată a viceprimarului Dumbravă a deschis, din nou, Cutia Pandorei. Atitudinea de respingere a primarului Astrid Fodor pentru candidatul la viceprimar Adrian Bibu a fost evidentă. Chiar inițierea de negocieri FDGR-USR pentru un posibil viceprimar USR-ist. Cu acceptul tacit al celor doi consilieri PSD, ambii mereu prezenți la dispoziția primarului Fodor.

Pe scurt, așa s-a ajuns la ziua de astăzi, când liberalii au spus „Așa, NU!”. Chit că este arhicunoscut că președinta organizației județene PNL Sibiu, Raluca Turcan are o relație foarte apropiată cu Astrid Fodor. Cei de la organizația municipală au decis că într-o relație de parteneriat, cum era cea dintre FDGR și PNL, partenerii trebuie să fie egali. Adrian Bibu, liderul liberalilor sibieni este cunoscut ca o fire tranșantă și care nu acceptă plecarea capului, pe laitmotivul tradițional istoric al relației sași-români.

Decizia liberalilor din Consiliul Local Sibiu, de astăzi, nu înseamnă neapărat o ruptură a relației PNL – FDGR, ci mai degrabă o negociere în forță. Dar ruptura nu este exclusă. Pentru că, dacă Fodor merge pe mâna USR și PSD și impune un viceprimar non-liberal, relația cu PNL este încheiată. Și, poate nu este un lucru rău, pentru PNL Sibiu. Din opoziție, putem afla și noi mai multe informații despre cum se cheltuie banul public cu discreție la Primăria Sibiu.

Cât privește votul populist forțat de FDGR, USR și PSD astăzi, dar ratat, acesta nu are nicio valoare. Chiar dacă la următoarea ședință vor reuși să voteze contra măririi cerute, restul membrilor ADI ECO au votat pentru. Un vot negativ versus restul de voturi favorabile nu înseamnă nimic, doar populism ieftin. Mai ales, că respectiva mărire era cerută pe legislația actuală și datele statistice oficiale privind inflația.

Aștept cu interes o potențială candidatură la Primăria Sibiu a primarului Astrid Fodor, deși a declarat public de două ori că nu va mai candida. Totuși, în ultimele luni, prin toate acțiunile publice și private întreprinse ne demonstrează că pentru o candidatură se pregătește. Lupta pentru Primăria Sibiu va fi aprigă, cu un Adrian Bibu (PNL) cu scor mare în toate sondajele, cu o cădere a FDGR în aceleași sondaje și o urcare bruscă a AUR și PSD.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu