spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Ionuț Ghișe, USR: Am dat un vot pentru RESPINGEREA solicitării SOMA și ADI ECO de dublare a tarifelor pentru serviciile de sortare și compostare (C.P.)

Știri din Județ

Publicitate

Consilierul local Ionuț Ghișe, USR Sibiu a transmis următorul comunicat de presă:


În comisia de buget, am analizat și avizat, iar ulterior, în ședința extraordinară a Consiliului Local Sibiu, am dat un vot pentru 𝗥𝗘𝗦𝗣𝗜𝗡𝗚𝗘𝗥𝗘𝗔 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁ă𝗿𝗶𝗶 𝗦𝗢𝗠𝗔 ș𝗶 𝗔𝗗𝗜 𝗘𝗖𝗢 𝗱𝗲 𝗱𝘂𝗯𝗹𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝘁𝗮𝗿𝗶𝗳𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 ș𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗼𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲. Tarifele puteau legal crește doar cu un coeficient de indexare măsurat, în cazul de față doar cu 8,24%.

Pe lângă discuțiile și dezbaterile cu caracter mai mult politic decât tehnic-decizional, personal am adus în discuție câteva cifre care spun foarte multe despre impactul acestor majorări de tarife.

𝟲𝟲% 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗱𝗲ș𝗲𝘂𝗿𝗶 𝗱𝘂𝘀𝗲 𝗹𝗮 𝘀𝘁𝗮ț𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 ș𝗶 𝟴𝟬% 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝘂𝘀ă 𝗹𝗮 𝘀𝘁𝗮ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗼𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝗻𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗠𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶𝘂𝗹 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂𝗹! 𝗦𝗶𝗯𝗶𝗲𝗻𝗶𝗶 𝘃𝗼𝗿 𝗽𝗹ă𝘁𝗶 î𝗻 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁ă 𝗺𝗮𝗷𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁ă 𝗱𝗲 𝗦𝗢𝗠𝗔. 𝗙𝗮𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 î𝗻 𝗽𝗹𝘂𝘀 𝗰ă𝘁𝗿𝗲 𝘀𝗶𝗯𝗶𝗲𝗻𝗶 𝘃𝗮 𝗳𝗶 𝘂𝗻𝗱𝗲𝘃𝗮 𝘀𝗽𝗿𝗲 𝟰,𝟭 – 𝟰,𝟯 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗹𝗲𝗶/𝗮𝗻, 𝗯𝗮𝗻𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝗺𝗲𝗿𝗴𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝗢𝗠𝗔 𝗱𝗶𝗻 𝗯𝘂𝘇𝘂𝗻𝗮𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗻𝗼𝗮𝘀𝘁𝗿𝗲. 𝗔𝘀𝘁𝗲𝗮 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗰𝗶𝗳𝗿𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗲𝗰𝗶!

Documentația propusă este identică cu cea din luna mai 2023 când ADI ECO a dat aviz negativ la fel și CL Sibiu urma să respingă solicitarea. Atunci SOMA a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Acum este 𝗮𝗰𝗲𝗲𝗮ș𝗶 𝗱𝗼𝗰𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮ț𝗶𝗲 dar ADI ECO dă aviz pozitiv, nimic nu s-a schimbat decât că putem vorbi chiar de un șantaj al SOMA care amenință că începând cu 1 octombrie nu va mai opera stațiile de sortare și compostare.

Contractul ADI ECO cu SOMA pentru concesiunea operării stațiilor de sortare și compostare a expirat în 31 august 2023. Iar ADI ECO a prelungit ilegal pe 6 luni. Spunem ilegal întrucât contractul NU prevedea posibilitatea de prelungire. 𝗔𝗗𝗜 𝗘𝗖𝗢 ș𝘁𝗶𝗮 ș𝗶 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗮 𝘀ă 𝗶𝗻𝗶ț𝗶𝗲𝘇𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝗣𝗥𝗢𝗖𝗘𝗗𝗨𝗥𝗜 𝗗𝗘 𝗟𝗜𝗖𝗜𝗧𝗔Ț𝗜𝗘 pentru aceste servicii de sortare și compostare. Nu au făcut-o. Iar în actul ilegal de prelungire SOMA a venit cu o clauză: 𝗱𝗮𝗰ă 𝗻𝘂 𝗹𝗶 𝘀𝗲 𝗮𝗰𝗰𝗲𝗽𝘁ă 𝗱𝘂𝗯𝗹𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗮𝗿𝗶𝗳𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗿 î𝗻𝗰𝗲𝘁𝗮 𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘁𝗮ț𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 î𝗻𝗰𝗲𝗽â𝗻𝗱 𝗰𝘂 𝟬𝟭 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯. Aici e șantajul și aici e complicitatea ADI ECO și a Consiliului Județean (PNL) care acum ne pun în fața situația forțându-ne aprobarea, chiar tacită.

Tot astăzi am aflat cum se iau deciziile la ADI ECO în care 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗿𝘂 𝗮𝗿𝗲 𝟭 𝘃𝗼𝘁. Sunt 64 de membri (63 U.A.T.-uri + Consiliul Județean), iar 𝟰𝟯 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗨𝗔𝗧-𝘂𝗿𝗶 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹 ș𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮𝗿𝗶 𝗣𝗡𝗟. Cu convocare la 9 dimineața în Muzeul Satului și dacă nu e cvorum se reconvocă peste 2 ore în aceeași locație….no comment. Iar cine nu e prezent se consideră vot pentru, aprobare tacită. 𝗡𝗢𝗔𝗣𝗧𝗘𝗔 𝗠𝗜𝗡Ț𝗜𝗜! Decizia UAT Sibiu este una minoritară dar impactul major este pentru Municipiul Sibiu, pentru sibieni. Este corect? Vom vedea decizia ADI ECO în Adunarea Generală care va avea loc joi 28 septembrie de la ora 12:00 în format online pe Zoom, unde vor decide probabil CJ Sibiu și primarii PNL din adunarea generala Adi Eco să ignore votul CL Sibiu și să apere interesele unui operator privat.

Aceasta este situația dragi sibieni. Știu că este sâmbătă, e un subiect dificil, destul de greu de urmărit și poate de înțeles, de aceea am încercat să vă expun cât am putut de bine, de clar și de concis această chestiune importantă pentru voi sibienii dar și pentru județul Sibiu. Poate acum nu reacționați dar cu siguranță veți fi supărați când vom fi arși la buzunare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului