spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Ceremonie de deschidere a exercițiului STEADFAST JUPITER 2023

Știri din Județ

Publicitate

Ceremonia de deschidere a exercițiului STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23) Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX) în România va avea loc marți, 10 octombrie, începând cu ora 8.15, la Centrul Național de Instruire Întrunită „GETICA” (CNIÎ) din Cincu, județul Brașov.

Publicitate

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, ca parte a structurii de forțe a NATO, în vederea testării capabilității de comandă și control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaționale la nivel întrunit.

Exercițiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability – FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situație, pe timp de criză sau conflict.

STJU23 este organizat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) și reprezintă cel mai complex exercițiu NATO de tip CPX/CAX organizat până în prezent din punctul de vedere al numărului de participanți și al complexității scenariului. În cadrul activității de instruire sunt implicați militari din 17 națiuni aliate și peste 20 subunități din structura de comandă și de forțe a NATO.

STJU23 se concentrează pe o abordare de tip 360 grade a securității și apărării colective a Alianței Nord-Atlantice. Aceasta este ghidată de cele două concepte principale ale NATO, descurajarea și apărarea (deter and defence) Spațiului Euro-Atlantic (DDA) și se bazează pe Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului (NATO Warfighting Capstone concept).

Instruirea întrunită este destinată să sporească coeziunea și interoperabilitatea dintre forțele armate implicate, fiind o excelentă oportunitate pentru a testa capacitatea de răspuns, comandă și control, precum și postura de apărare într-un mediu geopolitic caracterizat de multiple amenințări.

* * *

Corpul Multinațional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forțe a NATO și are misiunea de a asigura comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel corp de armată, în orice situație, la criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice în România și Bulgaria.

La Summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018, Președintele României a făcut cunoscută intenția de a dezvolta pe teritoriul național o capabilitate NATO de comandă și control, în contextul demersului de adaptare a structurii de comandă a NATO și în condițiile necesității de adaptare la un mediu de securitate regional și internațional instabil. Inițiativa României a fost primită cu interes și agreată de către participanții la acest eveniment. În perioada care a urmat, au avut loc discuții și întâlniri cu aliații din NATO și au fost inițiate pregătirile pentru înființarea, la data de 23 iulie 2020, a acestei structuri cu sediul inițial la București.

Începând cu data de 1 iulie 2021, în conformitate cu  Hotărârea Parlamentului României nr. 8, din 18 iunie 2020, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) s-a redislocat din București și a început oficial activitatea în garnizoana Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer