spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Regulamentul din pix pentru parcările la blocuri din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Avem în aceste zile, un nou exemple de abordare arogantă și fără cap a Primăriei Sibiu a unei probleme spinoase: locuril de parcare la blocuri. După ce 24 de ani s-a construit doar o parcare supra-etajată și în rest s-au tras linii pe asfalt, Primăria Sibiu s-a gândit să scoată la închiriat pe bani frumoși aceste linii.

Publicitate

Foamea după bani a Primăriei Sibiu este de nestăvilit. Și normal să fie așa când se cheltuie pe piste de biciclete milioane de euro. Știu, sunt din fonduri europene majoritatea banilor, dar sunt parte și din buget. Tot din buget sunt și contractele către aceeași firmă de reparat străzi.

Dar să scoți un proiect de regulament făcut din pix, de un străin de aceste locuri, pentru zeci de mii de sibieni de la bloc este deja prea mult. Și să îl anunți pe Facebook și prin email celor cu cont online la Primărie, denotă lipsă de responsabilitate.

Suntem în faza de consultare publică și presa a prins subiectul și a mediatizat. Oamenii au aflat, au citit și s-au înfuriat. Pe bună dreptate. Numărul locurilor de parcare din zonele de blocuri este mult prea mic. Pe fostele centrale termice, cineva din Primăria Sibiu s-a gândit că ies bani frumoși la buget dacă sunt vândute. Așa au apărut noi blocuri între blocuri. Deși locațiile erau perfecte în toate cartierele pentru parcări supra-etajate. Dar bine că avem piste de biciclete!

Și Primăria Sibiu nu și-a putut face propriul regulament. Ca de obicei, au angajat o firmă. Mereu fac așa. Este pasare de responsabilitate, deși rămâne întrebarea ce face armata de angajați ai Primăriei Sibiu, dacă toate proiectele sunt externalizate pas… cu pas!?

Puțini au observat că Primăria Sibiu a prins în ultimii ani o dragoste pe firma Urban Scope Srl. Înființată inițial pe numele a doi pensionari de un consilier personal al fostului primar din Deva (condamnat – primarul, nu consilierul!). Apoi trecută pe numele consilierului, devenit consultant pe proiecte. Și abonat la multe primării din țară, inclusiv la cea din Sibiu.

Regulamentul pentru parcări la blocuri pe bani în Sibiu a fost făcut de această firmă. Tot ei au depus pentru Primăria Sibiu proiecte pe PNRR pentru pista de biciclete redundantă de pe Theodor Aman, noul PUG al Sibiului care nu se mai termină, achiziția de autobuze electrice și multe altele.

Nimeni din Primăria Sibiu, îmi place să cred, nu a făcut cercetare pentru a vedea situația firmei respective. Dincolo de proiectele reușite, cam ce scrie presa din țară despre ei. O simplă căutare scoate la iveală multiple probleme. Care ar trebui să dea de gândit. Unui privat ar da, dar pe banii contribuabililor se poate orice.

Poate ne spune Primăria Sibiu, în transparență, cât este contractul cu firma respectivă pentru acest regulament al parcărilor pe bani? Că nu este de găsit public.

Revenind la parcări, regulamentul denotă o lipsă crasă de viziune și transparență. Se pune iar carul înaintea boilor. Dacă rămâne așa și se va și aplica, va genera un uriaș scandal. Principiul primul venit, primul servit și proximitatea de 250 metri sunt aberații. Mai ales că în toate zonele de blocuri locurile de parcare sunt limitate. Mult sub numărul de mașini existente în zonele respective.

Mai bine se apuca Primăria Sibiu să facă parcări supra-etajate sau să încurajeze proiecte private pentru construcția acestora. Dar cu aprobările care durează o veșnicie la urbanismul condus de doamna Urdea… nimeni nu se încumetă! Abia apoi aplica regulamentul.

Dar Primăria Sibiu urmărește doar banul. Chiria locurilor de parcare. Plus toate ridicările de mașini, pe bani grei, care vor apărea după aplicarea regulamentului. Adică sfidare la adresa cetățenilor și tratarea lor cu umilire.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri