spot_img
11.3 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum să-ți crești imaginea pe proiectele altora

Știri din Județ

Publicitate

Politica din România m-a învățat că, dacă vrei să o faci cu succes, nu trebuie să ai coloană vertebrală. Altfel, riști să te doboare adversarii sau, mai ales, colegii de partid. Dacă ai coloană și, totuși, reușești în politică este mare lucru. Și foarte rar. Asist, ca jurnalist, la o situație tot mai des întâlnită la Consiliul Local Sibiu. Una care sfidează bunul simț, nu neapărat legea.

Publicitate

Impresia aceea pe care, încă, unii sibieni nativi o mai au despre sași, că sunt corecți este falsă, părerea mea. Evident, nu generalizez. Dar odată ajunși în politică, chiar și la nivel local, fie ei sași, români, maghiari sau romi toți devin un altfel de om. Fără mamă, fără tată – cum se spune în popor.

Iar cei care cred că Sibiul diferă pe acest aspect, se înșală. Asta pentru că, încă, se promovează de Primăria Sibiu, pe bani publici, o imagine perfectă a primarului Astrid Fodor. La consilierii FDGR din Sibiu nici nu se prea lucrează la acest capitol. Poate nu au de ce. Sunt percepuți, deja, de ani buni, ca o masă de vot fără personalitate. Deși, în timp, au fost excepții și acolo, dar au dispărut pe parcurs.

Dar războiul electoral din 2020, la alegerile locale între Astrid Fodor (FDGR) și Adrian Bibu (PNL), nu s-a încheiat. Deși cele două formațiuni au făcut o alianță în Consiliul Local Sibiu, lupta este deschisă. Motivul este simplu: Astrid Fodor nu îl înghite pe Adrian Bibu. La nivel personal. Nu dorește să lucreze cu acesta și știe că în sondajele actuale Bibu este mult peste ea în preferințele sibienilor.

Și dacă este luptă politică, aceasta nu se face doar în declarații. De fapt, FDGR stă mereu prost la acest capitol. Ultimele intervenții publice din Consiliul Local ale primarului Fodor nu au fost văzute de mulți ca de bun augur. Nu are exercițiul vorbitului în public. Iar fuga de conferințele de presă de ani de zile își spune cuvântul. Este mai ușor să folosești biroul de presă pentru a transmite un mesaj controlat și verificat.

Dar lupta se poartă pe alte planuri: pe proiecte. Dacă, după anul 2004, când FDGR a luat majoritatea în Consiliul Local, majoritatea proiectelor erau propunerea primarului, acum situația s-a mai schimbat. Nu mult.

PNL a înaintat multe proiecte pentru a fi votate în Consiliul Local Sibiu. Dar, în baza parteneriatului cu FDGR, mai întâi le-a prezentat primarului Astrid Fodor, apoi specialiștilor din Primăria Sibiu. Pentru a se urma procedura legală. Doar că multe din aceste proiecte au fost aruncate la gunoi. Adică refuzate din start, fără drept de apel.

Curios, însă, după 12-18 luni, aceleași proiecte sunt înaintate, în ultima perioadă, Consiliului Local Sibiu. Dar asumate de primarul Astrid Fodor! Adică un fel de copy-paste cu ștergerea numelui autorului și punerea numelui Fodor, în loc. Pentru exercițiu de imagine. Măcar dacă s-ar și executa așa cum au fost gândite de inițiatorii reali. Dar, din păcate, nu este așa.

Hai să nu ne ascundem după deget. Amenajarea terenului de sport din stațiunea Păltiniș a apărut în mapa consilierilor locali pentru finele lunii octombrie. Inițiator: Astrid Cora Fodor. Doar că, exact același proiect, a fost înaintat lui Fodor de consilierii PNL Sibiu acum un an de zile!! Mai mult, au și înregistrat documentul și au avut discuții tehnice cu cei din Primărie pe seama lui.

Nu este prima situație de acest fel. Să ne uităm la recentele renovări ale sălilor de sport de la școlile 18 și 21 din Sibiu. Proiecte liberale, asumate de primarul FDGR. Doar că, în cazul acestora, implementarea pe bani mulți, nu prea corespunde cu nevoia din teren și cu standardele tehnice. Dar asta este altă poveste.

Aceste elemente, plus toate recentele inaugurări de piste de biciclete și parcuri, ne arată clar un lucru: Astrid Fodor mai vrea un mandat din partea FDGR în funcția de primar al Sibiului. Deși a declarat oficial că nu mai vrea, cineva a convins-o să candideze. Și este deja în pre-campanie. Iar pentru a-și crește imaginea este dispusă să facă orice. Cum spuneam, în politică nu trebuie să ai coloană vertebrală.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare