spot_img
11.6 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Ștefan Cazacu, noul solist concertist al Filarmonicii de Stat Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Filarmonica de Stat Sibiu inaugurează Stagiunea 2023/2024 “Henry Selbing” cu forțe proaspete. Concertul din această seară este primul în care publicul sibian îl va asculta pe tânărul violoncelist Ștefan Cazacu în ipostaza de solist concertist, interpretând Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 2 în Re major de Haydn.


“Este un privilegiu pentru mine să colaborez cu Filarmonica de Stat Sibiu, ca de fiecare dată. De asemenea, reprezintă o ocazie cu totul specială, aceea de a susține primul concert în calitate de solist concertist al acestei instituții.

Anul acesta îmi doresc să surprind publicul sibian cu repertorii atractive atât în versiuni solistice, cât și în cele camerale.

Scena Filarmonicii din Sibiu îmi este familiară și, de fiecare dată când revin alături de colegii din orchestră și de publicul cald al acestui oraș, mă simt ca acasă”, a mărturisit Ștefan Cazacu, în timpul repetițiilor.

Postura de solist concertist, pe care Filarmonica Sibiu o oferă ca oportunitate de rezidență artistică unui tânăr muzician cu perspective deosebite, îl va aduce pe Ștefan Cazacu mult mai des decât până acum pe scena sibiană. Următoarea sa apariție va fi în cadrul festivalului Minunata Muzică Nouă, în luna noiembrie, apoi pe 11 ianuarie, la primul concert simfonic al anului 2024.

“Pornim cu mult optimism și un moral foarte bun în noua stagiune, în care facem o reverență directorului fondator Henry Selbing, și ne mândrim că pe 1 ianuarie 2024 Filarmonica aniversează 75 de ani de la înființare. Noul nostru coleg este un extraordinar violoncelist care poartă blazonul dinastiei Cazacu și vom profita de această colaborare cât mai mult în următorul an. Rezidența 2023-2024 ne va oferi programe noi și curajoase pentru publicul Sibiului, prin implicarea lui Ștefan atât în concertele simfonice și cele camerale, cât și în activitățile educative pe care punem preț tot mai mult la Filarmonica de Stat Sibiu”, anunță dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii sibiene.

Sub îndrumarea unor mari violonceliști

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, îndrumat de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București. Grație unei burse Erasmus, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena, una dintre cele mai importante instituții de gen din lume. De asemenea, a participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, precum: Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson. Talentul său a fost răsplătit prin numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale. Recent, tânărul violoncelist și-a adăugat în palmares premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional „George Enescu” (București – ediția 2020-2021).

Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în 1917, la Torino, de către lutierul Georg Ullman.

Talent recunoscut

În recitaluri sau concerte – în ipostază solistică sau ca membru al Orchestrei Române de Tineret – Ștefan Cazacu a fost aplaudat pe scene europene importante, precum Musikverein și Konzerthaus – Viena, sala Filarmonicii din Paris, Konzerthaus și sala Filarmonicii din Berlin, Elbphilarmonie Hamburg, l’Auditorium Parco della Musica – Roma, sălile filarmonicilor din Skopje, Sofia, Belgrad. De asemenea, a cântat pe scenele din România, ca Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Opera Națională București și în sălile filarmonicilor din țară.

A participat la evenimente ca Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Festivalul Young Euro Classic – Germania.

A colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România – inclusiv cu Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio – dar și cu Filarmonica din Chișinau (Republica Moldova) sau cu Orchestra de Tineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra) – Spania ș.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroase distincții obţinute, ca premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la selecția națională pentru Concursul Eurovision Young Musicians – Bucureşti (2010) ș.a.

Activitate pedagogică

Pe lângă activitatea sa solistică, în ultimii ani Ștefan Cazacu a ales să se dedice în paralel și pedagogiei, dăruind mai departe din experiența sa, pentru a contribui la formarea tinerilor muzicieni. Astfel, Ștefan Cazacu predă (din 2020) la Universitatea Națională de Muzică București și la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti și a susținut o serie de masterclass-uri.

Cel mai recent atelier de măiestrie este cel prezentat în cadrul Festivalului Internațional CellEAST – primul festival de violoncele din România (2022), eveniment în cadrul căruia a fost invitat și ca solist, evoluând alături de Orchestra Română de Tineret.

Proiecte speciale

În octombrie 2018, alături de părinții și de sora sa – violoncelistul Marin Cazacu, flautista Constanța Cazacu și violonista Iulia Cazacu – Ștefan a participat la primul său turneu național, intitulat Clasic la puterea a treia.

De asemenea, Ștefan Cazacu colaborează constant – începând din anul 2011 – cu ansamblul Violoncelissimo, creat de tatăl său, Marin Cazacu, în anul 1992. Ansamblul presupune o formulă flexibilă – cuprinde între 4 și 100 de violoncele – în funcție de eveniment. Alături de Violoncelissimo, Ștefan Cazacu a cântat în străinătate, în orașe ca Bruxelles sau Washington DC, dar și în țară, la Sibiu, București, Iași, Timișoara ș.a.

Ștefan cântă deseori și alături de violoncelistul Mircea Marian – cei doi artiști prezentându-se publicului sub numele de Duo Serafim – și a fost apreciat în cadrul ansamblului PlaCello – împreună cu Răzvan Suma, Ella Bokor și Mircea Marian.

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă