spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Drogați, furturi, accidente, jafuri, agresiuni, crime. Sibiul are de toate. Mai puțin Poliție

Știri din Județ

Publicitate

Nu aveți impresia că județul Sibiu parcă este lăsat de izbeliște în ce privește Poliția? Mie așa mi se pare. Poate este doar o părere, dar, parcă, și datele statistice arată acest lucru. Nu cele prelucrate, bune de raportat la Minister, ci acelea reale.


Jaful de astă noapte cu 3 atacatori cu cagule, pistoale, sechestrare, bătăi și tentativă de omor este doar vârful ce se vede al situației de la Sibiu. Problematica drogurilor este complet scăpată de sub control. Accidentele rutiere se țin lanț, cu tot mai multe victime și șoferi drogați și băuți. Furturile au devenit o banalitate în Sibiu și majoritatea dosarelor se închid fără prinderea făptașului. Tâlhăriile stradale se înmulțesc, la fel și agresiunile. Crimele sunt periodice. Avem și jafuri profesioniste, dar și reglări de conturi.

Pentru un sibian născut și care a ales să rămână aici, situația mi se pare că a scăpat de sub control. Și gradul de ascundere sub preș a problemelor a devenit exagerat. Sunt numeroase situații în care colegul meu, care scrie astfel de știri, află pe surse despre faptele respective. Ele nu apar în buletinul de presă al Poliției, decât forțate de noi jurnaliștii. Dacă noi nu aflăm de ele, Poliția nu informează.

Cum nu a reușit niciodată în raportările anuale la Minister să scrie numărul de fapte de furt sesizate în județ într-un an și câte astfel de dosare s-au soluționat fără găsirea autorului sau au fost închise din diferite motive.

Nu mă stârniți la capitolul agresiune fizică. Fie ea domestică sau stradală. Colegul meu a fost bătut de un taximetrist și cu greu a ajuns Poliția la fața locului. Și tot victima a stat două ore la Poliție să dea declarații. Iar faptul că nu avea urme evidente (adică nu era plin de sânge) a dus la minimalizarea cazului. Deși zilele trecute tot un pumn a primit pe stradă și un polițist din România care a căzut jos și s-a lovit și a ajuns în stare gravă. Doar un pumn. Cazurile trebuie să aibă rezultate grave pentru a fi tratate mai serios de Poliție. Deși legislația nu spune asta.

La capitolul accidente cu victime și șoferi băuți și drogați în trafic pare că suntem campioni. Mă gândesc să la fiecare șofer prins drogat mai sunt alți 10 în seara respectivă, cel puțin, neprinși. Mai mulți chiar băuți. Se fac razii, dar insuficient. Cum nici liniuțele cu mașini ale tinerilor nu pot fi oprite. Chiar dacă se moare din aceste concursuri ilegale. Poate pentru că mulți participanți sunt fii și fiice de politicieni, oameni de afaceri, procurori, polițiști?

Ajungem și la jaful de astă noapte. Cel puțin așa îl numesc procurorii. Unii spun că ar fi mai mult de un jaf care a mers rău. Mai ales că dincolo de intenție, jefuitorii au venit și echipați, inclusiv cu arme, se pare. Au țintit un potent om de afaceri, proprietar de fabrică. L-au bătut pe el și fiica sa. L-au legat și au furat. Dar l-au bătut așa rău că a făcut stop cardio respirator. A murit. După fuga jefuitorilor, familia a sunat la 112. Un echipaj ISU l-a resuscitat și acum este în comă la spital. Cu șanse minime de supraviețuire.

Ce a făcut Poliția în acest caz? A trimis criminaliștii la fața locului. Ceva echipaje de suport. Reporterul SIBIU INDEPENDENT a ajuns acolo. A aflat pe surse de jaf și este cam singurul din presa sibiană prezent la astfel de evenimente și accidente. Ce a făcut Poliția, deși îl știau? L-au luat la rost. L-au legitimat, au perecheziționat mașina inscripționată cu presa. Atât i-a dus capul. Mă scuzați, dar nu pot să nu mă revolt și să constat o ilegalitate. Colegul a acceptat, deși nu ar fi trebuit.

Incompetența din Poliția Sibiu de a găsi făptașii în cazuri de furt și alte fapte făcute de răufăcători se vede mereu. Iar dacă cei care încalcă legea au și ceva minte, Poliția Sibiu este pe nicăieri. Sunt sătul să aud criminaliști care spun că nu pot lua amprente de acolo, că… sau de acolo, că… La scuze suntem primii la Poliția Sibiu. Au avut noroc că marile infracțiuni nu s-au prea comis la Sibiu. Iar când s-au comis, făptașii erau neica nimeni, care oricum nu au știut că ascundă urmele. Când apar cazuri mai complexe, s-a văzut valoarea Poliției Sibiu.

Acum vine întrebarea firească: cine este de vină pentru această situație de fapt? Oamenii din teren, nu. Chiar dacă unii sunt incopetenți. Cine i-a angajat, însă și cine i-a propulsat în funcții pe alții…. acolo stă marea vină. Dar scaunul de sus al șefului IPJ Sibiu este de neclintit de mulți ani. Orice se întâmplă prost în Sibiu, ce ține de Poliție, cineva acolo sus are mereu grijă ca scaunul să fie de neatins. Așa va fi și acum.

Circulă informații prin Sibiu despre un club al unor oameni bogați care consumă droguri scumpe și dau petreceri deochiate. Sau despre jocurile ilegale de poker pe mize mari care ajung până la o fabrică, un bloc sau terenuri de zeci de hectare. Și asta de ani de zile. Droguri se distribuie tinerilor la ieșirea din licee, centre de plasament și în alte locuri. Consumul de subsanțe interzise a ajuns omniprezent în cluburi și petreceri. S-a umplut orașul de mașini de peste 50.000 de euro conduse de tineri care nu pot justifica nici măcar cămașa de pe ei. Dar sunt simple zvonuri. Pentru că la Sibiu putem dormi liniștiți: Poliția veghează! (sic!)

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă