spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Raportul privind sănătatea mintală negociat de Nicu Ștefănuță a fost votat în Comisia de Mediu și Sănătate Publică a Parlamentului European (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) a transmis către mass-media următorul comunicat de presă:


Tinerii din ziua de azi se confruntă cu multe provocări când vine vorba de sănătatea mintală: de la problemele de acasă, bullying-ul din școală și mediul toxic și abuziv de la serviciu, până la presiunea de a se conforma cu standardele societății și teama de a fi lăsați pe dinafară. Este pentru prima oară când Parlamentul European vine cu raport în care vorbește despre sănătatea mintală și cere statelor membre să facă mai mult, informează europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE).

Prin acest raport, Comisia Europeană pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică, introducând 20 de inițiative emblematice și finanțări în valoare de 1.23 miliarde EUR din diferite instrumente financiare pentru acțiuni dedicate sănătății mintale.

„Să fii tânăr și să ai probleme mintale în România pe care să nu poți să le tratezi pentru că nu ai bani este o mare rușine. Aud foarte des în jurul meu povești despre tineri care se confruntă cu depresii, anxietăți, burnout. Neavând ajutor, pentru că terapia e prea scumpă pentru tinerii români, foarte mulți dintre aceștia se sinucid. Cum îi ajutăm, efectiv, pe acești tineri? Cum schimbăm educația din România în așa fel încât școlile să ajute tinerii? Statul are o responsabilitate să nu lase tinerii noștri să se piardă în adicții de tot felul, de la substanțe la jocuri de noroc și pariuri, ci să îi ajute să treacă peste momentele grele din viață. Pe lângă decontarea serviciilor de terapie, măsură pe care statul român ar trebui să o ia cât mai urgent și pentru care mă lupt în Parlamentul European, noi, ca si societate, trebuie să ne ajutăm unii pe alții mai mult, să vorbim deschis și asumat despre acest subiect, nu să ne ascundem. Sănătatea mintală nu este un moft, este o urgență!declară europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 150 de milioane de oameni din Europa trăiesc cu probleme de sănătate mintală. 9 milioane de adolescenți din Europa se confruntă cu cu tulburări mintale, în special anxietate și depresie. Peste 70 la sută dintre angajații români au suferit de burnout – de muncă excesivă care duce la epuizare psihică. Suicidul este principala cauză de moarte a tinerilor sub 18 ani.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă