-2.7 C
Sibiu
luni, 04 decembrie, 2023

Un nou centru social a fost sfințit la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a poposit la Praznicul Sfinților Arhangheli MIhail și Gavril în mojlocul credincioșilor de la biserica „ Sf. Nicolae”, Parohia Lazaret III din Sibiu.


Părintele Mitropolit Lauențiu a săvârșit Sfânta Liturghie în istorica biserică sibiană, aflată într-un amplu proces de restaurare, sub protia ÎnaltpreasfințieiSale aflându-se Arhim.Dr. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al eparhiei, Pr.Ioan Coșa, Protopopul Sibiului, parohii de la biserica amintită și alți preoți de la parohiile sibiene.

Publicitate

În cuvântul de învățătură ÎPS Părinte Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre Cetele Îngerești, dar mai ales despre ierarhia acestora, amintind despre felul în care această rânduială este tratată de Sfântul Dionisie Areopagitul în scrierile sale.

„Întâi de toate Scriptura vorbește despre mulțimea îngerilor. Nu există un numărprecis, ci se vorbește de o mulțime mare. Sfântul Dionisie Areopagitul, care a vorbit despre cetele Îngerești, vorbește despre cele nouă cete Îngerești, așezate în trei triade. Cei care sunt cei mai apropiați de noi sunt Îngerii. Este atât de amplă lucrarea aceasta și de minunată încât noi nu o putem înțelege, observăm însă că și în lumea cerească există o ordine, există o întâietate; sunt trepte ale Împărtășirii din Lumina necreată a lui Dumnezeu. Vorbim despre acea Liturghie Cerească, Liturghia Îngerilor care este pictată sus pe turla bisericii. Ordinea aceasta nu este altceva decât imaginea lucrării lui Dumnezeu pe care noi trebuie să o împlinim și pe care trebuie să o imităm și dacă am vorbit despre liturghia Cerească, există o legătură directă între Liturghia Cerească și Liturghia Euharistică pe care am săvârșit-o noi și o săvârșim în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare. Înainte de ieșirea cu darurile se rostește o rugăciune: «Noi care pe Heruvimi cu taină închipuim și făcătoarei de viață nedespărțitei Treimi, cântare întreit sfântă aducem». Deci dacă Îngerii aduc lui Dumnezeu, cântarea Întreit Sfântă «Sfânt, Sfânt, Sfânt.» Adică îngerii îl preamăresc pe Dumnezeu, în Treime, de aceea de trei ori rostesc. Această cântare intonează această cântare «Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot.» La liturghie ne exprimăm neputința și slăbiciunea noastră și starea noastră de nevrednicie în fața lui Dumnezeu spunând îi mulțumim că a primit jertfa pe care am săvârșit-o noi acum, care de fapt, este săvârșită de însuși Mântuitorul Iisus Hristos raportându-ne la Puterile Cerești. « Mulțumim că ai primit această jertfă deși stau înaintea Ta mii de Arhangheli, Zeci de mii de Îngeri, Heruvimii cei cu ochi mulți, Serafimii, cei cu câte șase aripi care se înalță zburând.» Îngerii sunt ocrotitorii noștri, cei trimiși și rânduiți de Dumnezeu pentru fiecare în parte.” a subliniat ierarhul.  

Preotul paroh Ioan Puia a adus un cuvânt de mulțumire față de credincioși pentru sprijinul primit în lucrările pe care le-a avut de finalizat. După Sfânta Liturghie a fost sfințită pictura noii capele mortuare ridicate lângă biserică și au fost binecuvântate lucrările efectuate la noul centru social nou construit, care are șapte încăperi complet mobilate cu două sau trei paturi, precum și grupuri sanitare noi pentru fiecare încăpere.

La finalul Sfintei LIturghii Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oferit în semn de recunoștință preotului paroh Ioan Puia ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici și „Crucea Șaguniană” pentru mireni a fost oferită domnilor Vasile Pahomi, Vasile Bãltean, Ioan Puia, Ioan Axente, Marius Bratu. De asemenea au fost oferite acte de cinstire epitropului și consiliului parohial precum și celorlalți binefăcători ce au ajutat Biserica.

Sursa: Mitropolia-Ardealului.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri