spot_img
11.7 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Intoxicații de presă în cazul milionarului ucis la Sibiu și statul eșuat

Știri din Județ

Publicitate

Cazul milionarului ucis la Sibiu în propria casă de 3 hoți veniți la furat a luat mințile colegilor din presă. Mai ales a celor din presa centrală. Subiectul care aduce multe vizualizări și telespectatori este tratat pompieristic, pe surse, și din cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu care timp de 10 zile a tăcut pe acest subiect. Cazul merită analizat din prisma informațiilor ce le deținem și a implicațiilor în piața de afaceri și media.

Publicitate

SIBIU INDEPENDENT a fost prima publicație din România care a relatat despre acest caz. Redactorul nostru a fost primul la fața locului, deodată cu criminaliștii. Apoi, de la noi, știrea a fost preluată și dusă mai departe de restul presei. Colegul meu a fost chiar și legitimat și portbagajul mașinii sale percheziționat de un ofițer. Nu știm nici până astăzi de ce și dacă a fost legal. Poate ne explică șeful IPJ Sibiu sau procurorul șef de la Sibiu.

Tot acest caz, transformat din jaf în crimă, prin decesul milionarului vizat de răufăcători, a devenit un subiect pe buzele tuturor. Nu doar din Sibiu. Așa că presa a căutat să ofere publicului informații noi. Dar acestea au veni doar pe surse. Și, uneori, a fost vorba de intoxicații sau știri false.

A fost greu să cernem informațiile reale de cele false. Cred că, la Sibiu Independent, am fost printre puținii care nu am dat numele victimei, decât după decesul acesteia și anunțul public. Am oferit în primele 24 de ore informații reale, pe care mult mai târziu Parchetul le-a confirmat oficial. Și pe parcurs am încercat să oferim informații despre mersul anchetei.

Dar ne-am poticnit, ca restul presei, de un Parchet din Sibiu care nu a mai comunicat nimic. Cel mult, la insistențele noastre, a negat punctual anumite informații. Sau azi a negat, a doua zi a confirmat acele informații ca reale. Vezi cazul video-ului prezentat de fostul polițist Marian Răduinea.

Descinderea noaptea la Șelimbăr a fost pusă pe seama cazului pe surse. Apoi a doua zi negată de Parchet. Când au fost întrebați, dacă nu pentru acest caz era desinderea, pentru ce era…. tăcere.

Astăzi, la Timișoara un bărbat a fost reținut după multiple descinderi la diferite adrese. Presa din Timișoara și cea centrală a scris că reținerea, pe surse, este legată de un suspect în cazul milionarului de la Sibiu. Parchetul din Sibiu a negat informația.

De bine de rău, Parchetul din Sibiu, sub presiunea presei, s-a trezit după 10 zile de la crimă și a creat un grup de whatsapp pentru presă, așa cum au de ani buni toate instituțiile. Dar nu au făcut nicio conferință de presă. Tot este ceva, decât nimic.

Dar toată această lipsă de informații despre mersul anchetei și lipsă de confirmare sau infirmare a unor informații din media, a dus la o serie crasă de dezinformări media, mai ales în presa centrală.

Concret știm astăzi, la 10 zile de la jaful/crimă că din casă s-au furat doar ceasuri scumpe. Nu s-au luat bani din seif. Știm că hoții/criminali au pândit câteva zile înainte dintr-o casă de peste drum (informație oferită de SIBIU INDEPENDENT în premieră, ca și cea cu ceasurile). Știm că au fost 3, cu cagule pe cap și au plecat la plimbare pe jos, nu cu mașina. Și au mers foarte mult prin oraș noaptea, cu cagule pe cap. Asta ne arată ce bine își fac treaba patrulele de ordine publică de la Poliție, Jandarmerie și Poliția Locală….

Și mai știm de apelurile la 112 și reacția rapidă a Poliției și a ISU. Informații oferite prima dată tot de SIBIU INDEPENDENT. Dar mai mult nu știm. Avem însă multe speculații. În aceste 10 zile am primit zeci de informații despre acest caz. A le tria și a alege ce pare verosimil, pentru a fi verificate din alte surse a fost sarcina colegului meu, Dan Buzdugan. El a fost primul jurnalist la fața locului și cel care, mereu, a fost la curent primul cu informațiile reale, verificate.

Cazul milionarului ucis de la Sibiu ne arată că în România nu mai ești în siguranță. Problema drogurilor a devenit omniprezentă, chiar și în orașe mici, precum Sibiul. Reglările de conturi, bătăile, crimele devin ceva la ordinea zilei. Citim tot mai des știri din țară despre oameni de afaceri, polițiști sau magistrați bătuți sau asupra cărora au fost tentative de omor. Dispar oameni din România pe capete. Familia reclamă și mulți se întorc, fiind alarme false. Dar, la fel ca în cazul Angelika de la Sibiu, nu îi mai găsește nimeni și rămân ani buni niște dosare deschise la Poliție. Multe din aceste dispariții pot fi crime. Dar nu sunt tratate astfel, din lipsă de probe.

Avem, astfel, o radiografie a nesiguranței naționale. O imagine de ansamblu a unei forțe de Poliție total depășită și cotropită de scandaluri interne. O lipsă a foștilor polițiști de sector, deveniți de proximitate, dar dispăruți din teren. România ordinii publice doar la proteste și meciuri de fotbal, dar nu și noaptea pe străzi, prin patrulare reală cu echioaje suficiente. Și cu un SRI atât de aservit și implicat politic, încât pare un struț cu capul în nisip în probleme de securitate națională. Și știu prea bine ce scriu.

În tot acest context, la Sibiu, oamenii nu se mai simt în siguranță. Și în toată România situația este la fel. Începem să nu mai avem încredere în sistem, în stat, în forțele de ordine. Nu vorbim doar de corupție, numiri politice sau după prietenii și cumetrii. Vorbim de un stat eșuat, incapabil să își apere cetățenii de răufăcători.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)