19.1 C
Sibiu
duminică, 16 iunie, 2024

Biblioteca ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Națională a României

Știri din Județ

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sărbătorește Ziua Națională a României prin vernisarea expoziției documentare „Epistolarul Sfântului Andrei Șaguna din arhivele Bibliotecii Academiei Române”, organizată în parteneriat cu Mitropolia Ardealului. Evenimentul va avea loc în data de 1 Decembrie 2023, la ora 12:00, în spațiul Muzeului Asociațiunii, din cadrul bibliotecii publice, instituție care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.


Vor fi expuse reproduceri ale corespondenței purtate de Mitropolitul Andrei Șaguna cu istoricul Ioan Pușcariu, documente identificate în arhivele Bibliotecii Academiei Române de către arhimandrit dr. Ioachim Tomoiagă din cadrul Mitropoliei Ardealului. Multe dintre aceste texte sunt prezentate în premieră, fiind necunoscute până acum.

„Cu siguranță, dintr-o scrisoare sau o corespondență poți afla multe, descifrate în cheia contextului istoric, iar elementul-surpriză nu este noutatea, ci înstrăinarea de toate elementele și scrierile despre persoana sau fapta respectivă care au fost reluate, reinterpretate sau speculate; întoarcerea la aceste izvoare ce țin de corespondență adâncesc, pe dinlăuntru, accesul la un tip de cunoaștere, la o înțelegere a unor lucruri și o pătrundere în memorial, în realitatea și evenimentele trăite de cei care au corespondat. În singurătatea acelor rânduri, de pe foaia îngălbenită, relatările nu se încâlcesc și nici nu sunt șterse cu backspace, ci poartă în sine valoarea istoriografică ce le așază în contemporaneitate mult mai bine și mai ușor”, spune părintele arhimandrit dr. Ioachim Tomoiagă din partea Mitropoliei Ardealului.

Mitropolitul Andrei Șaguna (1809-1873), ilustru reprezentant al emancipării ortodoxiei, este cel care a pus bazele învățământului teologic ortodox în Transilvania, contribuind în mod esențial la reînființarea Mitropoliei Ardealului și, nu în ultimul rând, la întemeierea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA.

Expoziția „Epistolarul Sfântului Andrei Șaguna din arhivele Bibliotecii Academiei Române” va rămâne deschisă pentru vizitare în Muzeul Asociațiunii (Str. George Barițiu, nr. 5, Corp A, et. 1), până la finalul lunii ianuarie 2024, în intervalul orar 8-16.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri