spot_img
11.6 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Președintele, Mitropolitul și distincțiile

Știri din Județ

Publicitate

Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt prilej de oferit decorații, medalii, diplome și alte simboluri. Ieri, președintele României a oferit distincții la mulți profesori și cercetători. Exercițiu de imagine pentru a spăla ceva din programul ratat România Educată. Tot ieri, Mitropolitul Ardealului a oferit Crucea Șaguniană la politicieni, oameni de cultură și preoți. Dar toate aceste însemne, onorifice, ce sens au? Și de ce au importanță?


Știm cu toții că toate acestea sunt fără valoare materială. Vorbim de o recunoaștere a unor merite. Acum se practică și la firme sau la tot felul de evenimente să se ofere cupe, medalii sau diplome. Doar că cele oferite de președintele țării sau de Mitropolitul Ardealului au o greutate mai mare.

Simbolurile oferite, ieri, de Iohannis au fost un exercițiu de imagine pentru el. Ratarea programului său de țară România Educată nu este recunoscută de președinte. Așa că folosește orice moment, între excursiile sale în țări exotice, să pluseze ceva pe capitolul educație. Asta în condițiile în care promisiunea din vară făcută profesorilor privind salariile, se pare, nu va fi respectată de la 1 ianuarie.

Dar cel mai important eveniment de ieri a fost cel de la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Mitropolitul Streza a decorat a doua oară pe primarul Astrid Fodor. Acum cu altă distincție. Mulți au comentat de ce decorează religios ortodox, mitropolitul, o membră FDGR. Pentru că mulți au tras concluzia că Astrid Fodor e catolică sau evanghelică. Lipsă de informații. Astrid Fodor participă de mulți ani la slujbe religioase la ortodocși. Merge la părintele David la Sădincă pentru confesiuni. Plus în Sibiu la catedrală sau la alte biserici ortodoxe.

Dar știrea zilei de ieri nu a fost nici acordarea Crucii Șaguniene lui Răzvan Pop, liberalul din fruntea Bibliotecii ASTRA. A intrat și el în rândul politicienilor purtători de cruce în piept: Astrid Fodor, Cristian Roman (liberalul director la Spitalul TBC), Sebastian Șebu, subprefectul PSD. De altfel au stat toți la slujba de la Catedrală, unul lângă altul.

Știrea zilei, cu majore implicații, este că mitropolitul Streza a dat crucea lui George Simion, liderul AUR și candidat la funcția de președinte al României. Dincolo de meritele pentru apărarea credinței invocate acolo, gestul lui Streza este unul surprinzător. Chiar și pentru mai marii bisericii ortodoxe de la București. Nu este prima dată când mitropolitul Ardealului joacă tare în cadrul BOR.

Dar gestul de ieri a dat greutate lui George Simion și traseului său politic. A fost o recunoaștere a retoricii sale de către Biserica Ortodoxă Română. Și a venit tot de la Sibiu. Simion putea convinge alt mitropolit din țară să îi dea o distincție. Dar cea venită de la Sibiu are o greutate aparte. Este fieful lui Iohannis și mesajul transmis indirect este de susținere a ortodoxismului de aici pentru omul politic George Simion. În istorie, am mai avut, acum multă vreme, o situație asemănătoare. Ortodoxismul de la Sibiu și din Ardeal în general, are alte valențe ca în restul țării. Pentru cunoscători, amintesc de Arsenie Boca, Oastea Domnului, luptătorii anti-comuniști din Făgăraș și Apuseni susținuți de preoți, trei repere total atipice restului Bisericii Ortodoxe Române.

În concluzie, George Simion a primit binecuvântare. Poate are și susținere. Partidul său, AUR, a trecut printr-o serie de transformări interne în ultimii ani și se pregătește de anul electoral 2024, anul care poate fi anul AUR pe plan național. Sau nu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă