spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Crăciun contemporan cu muzică nouă. Piese semnate de Shane Woodborne și Mihnea Brumariu, în premieră absolută, la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Două lucrări contemporane semnate de compozitorul român Mihnea Brumariu s̗i de Shane Woodborne, violoncelist, compozitor s̗i manager al Cameratei Salzburg (2013-2021), vor fi interpretate în premieră absolută, respectiv în premieră nat̗ională de Orchestra de Cameră Ciuc, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev s̗i de pianista Monica Florescu, în postură solistică.


Premierele au loc în cadrul a două Concerte speciale de Crăciun, care se desfăs̗oară pe 9 decembrie, de la ora 19:00 s̗i pe 10 decembrie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor de la Forumul German Sibiu. Din program mai fac parte lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart s̗i Arcangelo Corelli. Intrarea este liberă pentru ambele concerte.

Una dintre cele mai apreciate orchestre de cameră din România, ORCHESTRA DE CAMERĂ CIUC, la invitat̗ia îndrăgitului cuplu de muzicieni format din pianista MONICA FLORESCU s̗i violoncelistul MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV aduc magia sărbătorilor de iarnă într-un cadru sonor aparte s̗i pun în lumină nu doar muzica festivă a sărbătorilor de iarnă, cu care suntem atât de obis̗nuit̗i, dar s̗i inovat̗ia, creativitatea manifestate în universul componistic contemporan, prin alăturarea a două nume importante ale compozit̗iei contemporane: MIHNEA BRUMARIU, compozitorul român care s-a format în prezent̗a unor muzicieni de renume internat̗ional, cum sunt Aurel Stroe (România), Iannis Xenakis (Frant̗a), Paul Patterson (Anglia) sau Zygmunt Krauze (Polonia) s̗i SHANE WOODBORNE, violoncelist s̗i compozitor de origine africană, stabilit de peste 30 ani la Salzburg, unde activează ca membru al Cameratei Salzburg, fiind s̗i manager al celebrului ansamblu vreme de opt ani.

Cele două concerte speciale de Crăciun vor avea loc în Sala Oglinzilor, de la Forumul German Sibiu, pe parcursul a două zile consecutive, pe 9 decembrie, de la ora 19:00 s̗i pe 10 decembrie, de la ora 17:00, iar intrarea este liberă pentru ambele concerte. Publicul, fie din România, fie de peste hotare, care nu va putea ajunge fizic la cele două concerte, va avea posibilitate să urmărească în transmisiune directă prin live streaming recitalul din data de 10 decembrie, începând cu ora 17:00, pe platforma LiveStream Romania, accesând link-ul https://www.livestreamromania.ro/.

Programul celor două seri cuprinde patru lucrări, dintre care două compozit̗ii contemporane, interpretate în premieră absolută, respectiv în premieră nat̗ională.

● „Musica per le feste” de Mihnea Brumariu *Premieră absolută;
● Concert pentru violoncel s̗i orchestră de cameră de Shane Woodborne *Premieră natională;
● Concert pentru pian s̗i orchestră nr.12 în La Major, KV414 de Wolfgang Amadeus Mozart;
● „Per la Notte di Natale” Concerto grosso op. 6, nr. 8 de Arcangelo Corelli.

Drama despărt̗irii încă de la nas̗tere a unui băiet̗el de tatăl său este povestită de Shane Woodborne prin Concertul pentru violoncel s̗i orchestră de cameră, interpretat în premieră nat̗ională, la Sibiu.

Lucrarea ar putea foarte bine să acompanieze ecranizarea unei poves̗ti de viat̗ă cu un conflict dramatic, care desparte un băiet̗el de numai 10 ani de tatăl său. Întâmplarea care l-a inspirat pe Shane Woodborne este reală, iar pe parcursul celor trei părt̗i ale lucrării, compozitorul urmăres̗te dinamica celor două personaje. De la momentul nas̗terii copilului în prima parte, la dialogul imaginar dintre tată s̗i fiu, în cea de-a doua parte, s̗i până la tragedia neputint̗ei de a crea o conexiune autentică, simt̗ită în cea de-a treia parte, toate aceste momente alcătuiesc firul narativ al Concertului pentru violoncel s̗i orchestră de cameră, lucrare pe care publicul prezent la cele două concerte speciale de Crăciun de la Sibiu o vor putea asculta pentru prima dată în România, în interpretarea violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev s̗i a Orchestrei de Cameră Ciuc.
Premiera absolută a avut loc în anul 2017, la Mattsee (Austria), cu violoncelistul Jeremy Findlay în postură solistică, un prieten drag al compozitorului s̗i muzicianul căruia i-a fost dedicată, împreună cu Camerata Salzburg.

O colaborare pe termen lung. „Musica per le feste” este cea de-a treia lucrare dedicată de compozitorul român Mihnea Brumariu, cuplului Florescu-Fernandez.

„I-am cunoscut pe Monica s̗i pe Makcim în septembrie 2021, la Bucures̗ti, în cadrul Festivalului Internat̗ional George Enescu, când m-au rugat să compun o piesă pentru ei. Am acceptat cu plăcere, pentru că îi consider doi artis̗ti fenomenali. Cel mai probabil colaborarea noastră se va prelungi”, declara compozitorul român Mihnea Brumariu în urmă cu doi ani.

Colaborarea dintre pianista Monica Florescu, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev s̗i compozitorul Mihnea Brumariu a început cu o primă lucrare comisionată în anul 2021, „Der Nachbar Der Zeit” sau „Vecinul timpului” s̗i a continuat în 2022-2023 cu o nouă compozit̗ie, „Die Position der Unklarheit” op. 191, nr. 3 – „Pozit̗ia incertitudinii”, interpretată în cadrul a 12 concerte, care au avut loc atât în România, cât s̗i în Norvegia, în cadrul proiectului de cooperare româno-norvegiană RoWay-NorMania. Lucrarea a fost înregistrată la Studio Snog din Sibiu s̗i poate fi ascultată înclusiv pe Soundcloud, accesând link-ul:https://soundcloud.com/stagiunea-camerala/die-position-der-unklarheit-op191-no-3-2023-for-piano-quartet-by-mihnea-brumariu. Cea mai recentă piesă muzicală dedicată de compozitorul Mihnea Brumariu celor doi interpret̗i, „Musica per le feste”, un concert pentru pian, violoncel s̗i orchestră de cameră, este s̗i cea pe care publicul o va asculta pe 9 s̗i 10 decembrie, în premieră absolută, la Sibiu.

În ceea ce prives̗te muzica contemporană, cuplul Florescu -Fernandez precizează: „Iubim să descoperim s̗i să studiem lucrări noi, care descriu modul în care noi, oamenii acestui secol, înt̗elegem s̗i percepem muzica. Compozitorii de astăzi merită atent̗ia s̗i pret̗uirea noastră acum s̗i nu doar peste ani, când le va fi dat să fie ascultat̗i de generat̗iile ce vor veni, de aceea muzica contemporană este o prioritatea pe agenda stagiunii noastre de concerte camerale, de la Sibiu.”

Sala Oglinzilor, un spat̗iu rafinat, restaurat în note contemporane, a devenit o gazdă de referint̗ă pentru concertele de muzică clasică desfăs̗urate în Sibiu.

Pianul de concert achizit̗ionat de la cunoscutul atelier german August Förster în anul 2018, scaunele iconice „Louis Ghost”, ce poartă semnătura celebrului arhitect s̗i designer francez Philippe Starck sunt câteva dintre elementele care definesc ambiant̗a plină de elegant̗ă s̗i rafinament a Sălii Oglinzilor, un spat̗iu care s̗i-a construit identitatea s̗i notorietatea în jurul muzicii culte s̗i a artelor spectacolului. Designul acestei săli, situată într-o clădire istorică din centrul Sibiului, construită în anul 1894, amintes̗te de atmosfera serilor de bal cu specific vienez.

Actuala Sală a Oglinzilor, aflată în patrimoniul Forumului German Sibiu, a avut ca destinat̗ie găzduirea de evenimente culturale încă de la inaugurarea clădirii, când a fost utilizată ca sală de dans pentru celebrele baluri ale ofit̗erilor militari. Spat̗iul dispunea, la vremea respectivă, de o sală adiacentă pentru biliard, camere pentru jocul de cărt̗i, două biblioteci cu peste 6000 de volume s̗i săli de lectură în care putea fi consultată presa vremii.

Odată cu inaugurarea noului pian de concert August Förster s̗i cu restaurarea în note contemporane de design, Sala Oglinzilor a devenit cunoscută s̗i ca spat̗iu de referint̗ă pentru concertele de muzică clasică sust̗inute de artis̗ti notorii din România s̗i din străinătate, la Sibiu.

Concertele speciale de Crăciun sunt co-finant̗ate de Forumul German Sibiu s̗i Primăria Municipiului Sibiu

Concertul din data de 09.12.2023 face parte din seria „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relat̗ii Interetnice, iar cel din data de 10.12.2023 este realizat în cadrul proiectului Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”, co-finant̗at de Primăria Municipiului Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului