spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Primăria Sibiu răspunde lui Adrian Bibu pe tema teraselor din centru

Știri din Județ

Publicitate

Referitor la poziția Organizației Municipale Sibiu a PNL cu privire la taxa specială pentru amplasarea de terase, Primăria Sibiu face următoarele precizări pentru corecta informare a publicului, inclusiv a membrilor Organizației Municipale PNL Sibiu:


Înainte de pandemia COVID, taxa de ocupare a domeniului public cu terase era de 2 lei/mp/zi. În contextul efectelor economice negative ale pandemiei asupra sectorului turistic și HoReCa, pentru a sprijini concret proprietarii de terase, prin HCL 161/2020, Primăria Sibiu a instituit taxa specială pentru amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu la nivelul de 0,5 lei/mp/zi. Această măsură a fost instituită TEMPORAR, pentru a atenua efectele crizei economice generate de pandemie, un fapt care, de altfel, este precizat clar încă din titlul hotărârilor Consiliului Local prin care s-a aprobat taxa, dar și în cuprinsul acestora. Este regretabil că aceste documente esențiale nu au fost citite temeinic de emitentul comunicatului, în numele Organizației Municipale PNL Sibiu.

Această taxă redusă a fost menținută pe tot parcursul pandemiei, în perioada 2020-2022. În 2022, când pandemia a luat sfârșit, prin HCL 503/2022 a fost stabilită taxa pentru anul 2023 la 1 leu/mp/zi, deci o reducere de 50 % față de nivelul taxei înainte de pandemie, tocmai pentru a sprijini aceste afaceri în eforturile de revenire.

Având în vedere că turismul în Sibiu, și implicit domeniul HoReCa și-au revenit în 2023 la nivelul de dinainte de pandemie, fapt confirmat de datele de INS înregistrate până la nivelul lunii octombrie 2023, Primăria Sibiu a inițiat acest proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care se propune REVENIREA la nivelul taxei percepută anterior pandemiei, și anume 2 lei/mp/zi. Această propunere este motivată și de faptul că, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024 se pare că va afecta grav veniturile Municipiului Sibiu și, deci, Primăria Sibiu trebuie să asigure un buget local suficient, cu care să putem continua dezvoltarea Sibiului în același ritm, din care să putem acoperi cheltuielile de funcționare ale orașului și să putem cofinanța cultura și sportul.

În concluzie, taxa pentru terase NU SE DUBLEAZĂ, ci doar REVINE la cuantumul dinainte de pandemie, având în vedere schimbarea pozitivă a contextului economic.

Pentru că Primăria Sibiu dorește totuși să continue să sprijine proprietarii de terase, în contextul măsurilor fiscal-bugetare luate de Guvernul României cu privire la mediul economic privat, se propune menținerea în 2024 a posibilității extinderii teraselor dincolo de frontul clădirilor în care acestea funcționează.  

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Oricum faptul ca au ales sa răspundă celor de la PNL in loc sa discute direct cu reprezentanții Horeca e josnic
    Înseamnă ca e mai important jocul politic decât bunul mers al activităților economice 😃

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă