spot_img
19.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Nu rezolvi nimic cu politica Gică-contra. Cazul Cartierul Arhitecților

Știri din Județ

Publicitate

Joi se va supune la vot, a treia oară, proiectul privind construirea unei școli și a unei grădinițe în Cartierul Arhitecților. Este proiectul cel mai cerut de USR în campania electorală din 2020 la Cisnădie. Culmea, proiectul implementat acum de Primăria Cisnădie, condusă de liberalul Gheorghe Huja, a picat de două ori deja prin votul… USR. Oare politica tip Gică-contra mai funcționează și în an electoral?

Publicitate

Desprins parcă dintr-o piesă de teatru semnată de Caragiale, consilierii locali actuali ai USR din Cisnădie se luptă cu înverșunare contra propriului proiect, cu care au defilat în campania electorală. Cei ce i-au ales, preponderent din Cartierul Arhitecților, sunt consternați de politica dusă acum de USR.

Argumentul pentru refuzul constant al proiectului este dat de negocierea dintre Primăria Cisnădie și un dezvoltator imobiliar pentru vânzarea unui extra-teren pentru curtea școlii. Vânzare ce este condiționată de o concesie urbanistică minoră, de a aproba dezvoltatorului un etaj în plus.

Cine face politică de mult timp, fie în Statele Unite, Franța sau România, știe că marile proiecte se fac prin negociere. Nu poți să crezi, în democrație, că doar tu ai dreptate și toți ar trebui să cedeze în faza ta. Asta dacă nu îți dorești un stat ne-democratic, poate neo-marxist, în care statul face ce vrea el, în defavoarea investitorilor privați.

Cazul Cisnădie este bun de dat exemplu. Organizația USR Cisnădie nu mai este agreată nici măcar de organizația județeană a propriului partid, nici de cea centrală. Semnalele în acest sens au fost evidente în ultima vreme. Nu doar pe surse, ci public. Cum să lansezi candidat la Primăria Cisnădie, tu USR, fără girul organizației județene și fără prezența vreunui lider. Culmea, nici măcar actualii consilieri locali din Cisnădie ai USR nu au fost prezenți.

Am mai scris pe acest subiect, pentru că mi se pare incredibil cum oameni tineri în politică au ales calea unui cal cu ochelari care vede doar înainte. Politica nu se face așa. Politica se face pentru oameni. Ori interesul suprem în cazul școlii și grădiniței din Cartierul Arhitecților este al cetățenilor. Nu orgoliul consilierilor locali USR.

Am tot scris „consilierii actuali” ai USR. Da, pentru că aceștia NU mai coincid în mare parte cu cei votați. Rând pe rând au fost demiși sau forțați să își dea demisia pentru a intra în locul lor cei de pe locuri ne-eligibile. Altfel spus, au defilat la alegeri cu niște prime nume pe listă, pe care apoi le-au eliminat. Cam cum făcea și PCR când nu le convenea de un activist de partid.

Ultima demisie, a fostului candidat USR la Primăria Cisnădie, Rodica Velțan, a rămas în suspensie. Deși a trecut o lună de zile, partidul nu a decis dacă să îi aprobe demisia sau să o înlocuiască. Probabil că negociază cu ultimul candidat din 2020 rămas pe listă și în partid.

Sunt informații clare din interiorul USR Cisnădie că organizația este moartă politic. Cei de la USR județul Sibiu dau din umeri pentru că statutul le interzice să intervină. Chit că își dau seama că USR Cisnădie la ora actuală duce în jos tot USR-ul în județul Sibiu prin politica Gică-contra.

Joi se va vota a treia oară proiectul de achiziție a unui extra-teren pentru școală și grădiniță în Cartierul Arhitecților. Primăria are deja un teren de 7800 mp, dar mai are nevoie de 5000 mp. Nu pentru că așa vrea primarul Huja, ci pentru că Guvernul a schimbat regulile și suprafața trebuie mărită conform noilor standarde. Chit că în Sibiu sunt multe școli care nu au nici jumătate din această suprafață. Dar Guvernul, mai ocoș, s-a gândit că dacă tot nu face școli noi, măcar să ai pretenții mai mari de la autoritățile locale care vor să le construiască.

Să facem un joc de imaginație politică. Consilierii locali USR Cisnădie, rămași în partid, vor vota a treia oară contra proiectului. Acesta va pica și va pica tot proiectul unei școli și grădinițe în Cartierul Arhitecților. În mintea lor bolnavă de ură, la adresa lui Huja, vor crede că au învins. De fapt, prin un asemenea vot au distrus orice șansă pentru USR la Cisnădie în acest an electoral. Și afectează USR și la nivelul municipiului Sibiu, dar și al județului.

Oare cum vor avea curajul să dea ochii cu oamenii pe stradă? Cum se vor simți când li se va reproșa de cetățeni că din cauza lor trebuie să se chinuie zilnic cu copiii la școli din Sibiu și Cisnădie? Probabil că oricum ei nu merg prin Arhitecților, decât în campanie electorală. Și cel mai mult o fac pe Facebook, nu printre oameni.

Să sperăm că cineva, acolo sus în USR, sau mai jos prin USR Cisnădie se va trezi la realitate și va înțelege că această politică Gică-contra nu mai funcționează în anul 2024. Iar adevărata politică se face prin arta negocierii și urmărirea interesului suprem al cetățenilor. Asta dacă nu cumva, unii consilieri USR Cisnădie, prin acest vot contra, urmăresc alt interes, personal. Nu politic, ci de investiții ale lor sau ale prietenilor lor.

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Domnule Blaga,

    Sibiu Independent de orice inafara de Huja…..pacat sa ii cantati in struna unui asemenea personaj….tot ce il intereseaza sunt problemele personale…nu ale comunitatii….haideti sa ne plimbam prin toata Cisnadia , Cisnadioara,Arhitectilor daca chiar nu intelegeti ce a facut acest om in20 ani

  2. Surprinzatoare pozitia dvs din acest editorial, nu pare echidistanta… Nu ati mentionat pretul propus sa fie platit pentru terenul de 5000mp(care sunt 4733mp de fapt) si anume 354.833 euro. Pe langa acest pret (care nu cred ca e preferential/mic) vanzatorul pune o conditie sa fie modificat PUZ-ul cu indicatori urbanistici preferentiali pentru parcelele sale iar dvs spuneti ca ar fi o concesie minora – un etaj in plus, desi acea modificare pe toate parcelele solicitate poate insemna zeci de apartamente in plus (in functie de suprafetele lor). Deasemenea ati omis sa mentionati alternativele: cautat alt teren, solicitat derogare si construit scoala pe cei 7800mp pe care primaria ii are deja, sau exproprierea terenului de 4733(sau cat e necesar) cu platit despagubiri si fara alte conditii.

    • Prețul de 75 de euro pe metru pătrat cerut Primăriei este fix jumătate din prețul pieței în zona respectivă. Nu comentez remarca legată de etajul retras în plus pe parcela rămasă, pentru că am explicat deja în articol. Pe cei 5000 mp ce nu vor mai fi vânduți vor apărea blocuri, nu școală. Cât privește căutat alt teren, asta este teoria vehiculată de USR, dar falsă, pentru că nu există alt teren de aceeași mărime în zonă în proprietatea Primăriei. Derogările se făceau pe vremea lui Ceaușescu… adică renunțăm la standarde pentru că merge și așa?! Iar expropierea este o procedură complicată care nu se aplică oriunde și oricând. În cazul acesta nu este posibilă legal. PS: Mi-ar fi plăcut să vă semnați!

      • Greu de crezut ca 75 de euro pe mp este fix jumatate din pretul terenului in zona, in anunturile publice de vanzare teren in zona am vazut majoritatea preturilor sub 90euro mp, iar raportul de evaluare pentru terenul din discutie de 4733mp a stabilit un pret de 406200 euro. Pretentia dezvoltatorului era sa primeasca un PUZ preferential (derogare) pe mai multe parcele nu doar pe una, si nu solicita un etaj retras ci etaj normal, deasemenea cerea si alti indicatori preferentiali precum si mai putine locuri de parcare(adica sa renuntam la standarde pentru ca merge si asa, dar doar pentru unii). Ati spus ca nu exista alt teren in zona de aceeasi marime in proprietatea primariei… De ce trebuie sa fie deja in proprietatea primariei? De la alti vanzatori nu se poate cumpara, la un pret corect si fara alte conditii „speciale”?
        Oricum, ce am vrut sa evidentiez in primul comentariu e omiterea unor detalii relevante ceea ce conduce la o imagine distorsionata a situatiei… Problema e dezvoltatorul care pentru terenul necesar scolii nu e suficient un pret cel putin decent (plus aprecierea celorlalte terenuri adiacente odata cu aparitia scolii) si cere si un PUZ cu dedicatie si totusi accentul se pune ce cei care nu accepta aceasta aberatie. Partidul din care fac parte cei ce se opun proiectului e mentionat in editorial de 20 ori iar numele dezvoltatorului(rubin development) nici macar o data.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!