spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Directorul muzeului ASTRA a gătit piftii

Știri din Județ

Publicitate

Muzeul ASTRA organizează în perioada 11-14 ianuarie 2024 evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă. În acest context, directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, a dezvăluit propria sa rețetă de piftie de porc din Mărginimea Sibiului, comuna Rășinari.

Ciprian Ștefan: „Poftiți la Răceala piftiilor ! Piftiile sunt gata și v-așteaptă la (de)gustat/ consumat!

Vă dăm exemplu o rețetă de piftie din Mărginimea Sibiului, comuna Rășinari”:


Piftiile numite și răci, răcituri, aituri, cătărigi se făceau din șorici, picioare, ciolan și urechi afumate. Erau preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele. Se spune că cel mai bine ar fi să se afle și pe masa de Anul Nou, fiindcă porcul este considerat norocos, crescând fără a da multă bătaie de cap gospodarilor și mergând tot înainte, râmând pentru a-și găsi hrana.

Pentru a face piftiile, picioarele și urechile se lăsau în apă de cu seara, pentru a se înmuia. A doua zi se dădeau în câteva clocote și apoi se despicau, se rădeau cu cuțitul foarte bine, se clăteau și se puneau la fiert împreună șoriciul, ciolanul și apă cât să le acopere bine. Se lăsau să fiarbă la foc domol cel puțin 3 ore, până când carnea se desprindea ușor, lăsând oasele curate. Apoi se strecura zeama și se alegeau oasele. Carnea și șoriciul se așezau în blide. Pentru 4 picioare, 2 urechi și un ciolan, se zdrobea o căpățână de usturoi și se pisa împreună cu o lingură de sare până când devenea o pastă. Această pasta se lungea cu zeama fiartă și se amesteca în aceasta, acum se gusta pentru a vedea dacă mai trebuie sare.

Apoi se turna zeama peste carne și se puneau la rece să se închege, când începeau să se închege, se presăra pe deasupra boia dulce sau iute.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune