spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Sistemul de irigat prin picurare: Mod de proiectare și avantaje

Știri din Județ

Publicitate

Atunci când cauți soluția optimă de udare a plantelor, sistemul prin picurare se numără printre cele mai bune alegeri, grație eficienței lui ridicate. Acesta se poate utiliza și pentru fertirigarea cu substanțe nutritive sau prin automatizare, furnizând plantelor cantitatea necesară de apă, direct la rădăcina lor.


Componentele unui sistem de irigare prin picurare

Indiferent dacă ai o grădină de legume sau cauți soluții pentru amenajare curți, sistemul de irigat prin picurare este exact ce îți trebuie. Principalele lui componente includ sursa de apă, care poate fi o sursă locală sau rețeaua publică de apă. Pentru irigarea unor suprafețe mari, este de preferat să alegi o sursă de apă cât mai ieftină.

În funcție de calitatea apei utilizate, vei avea nevoie de un sistem de filtrare. Distribuirea apei se realizează printr-o țeavă de polietilenă, ce poate avea un diametru cuprins între 25 și 40 de milimetri. Urmează să alegi liniile de picurare, care pot fi de tip bandă sau tub. 

Pentru un sistem de irigare complet, mai ai nevoie de o bandă de irigare, care se așază la suprafața solului. 

Cu ajutorul acestor componente, poți instala cu ușurință sistemul în grădină, pentru a uda gazonul, florile și legumele, dar și pe suprafețe mult mai mari, pentru irigarea culturilor agricole. 

Principalele avantaje oferite de un sistem de irigat

Reducerea consumului de apă este o prioritate, atât din considerente economice, cât și pentru o abordare sustenabilă a cultivării pământului. De aceea, irigarea prin picurare este o soluție optimă de udare, cu o eficiență sporită.

Iată câteva dintre avantajele oferite:

  • Reduce consumului de apă

Udarea prin picurare îți oferă posibilitatea de a adapta cantitatea de apă folosită, în funcție de nevoile plantelor. Astfel, vegetația din grădina ta va primi exact cantitatea de apă de care are nevoie pentru stadiul de creștere în care se află.

Apa este furnizată direct la rădăcina plantelor, iar udarea între rânduri, întâlnită în cazul irigării tradiționale, nu mai este o problemă.

  • Previne apariția buruienilor

Creșterea buruienilor afectează culturile de plante, dar dacă optezi pentru irigarea prin picurare, aceasta poate fi redusă. Dat fiind faptul că plantele sunt udate doar la rădăcină, buruienile nu mai cresc între acestea.

  • Împiedică îmbolnăvirea plantelor

Plantele cultivate au nevoie de apă, dar udarea în exces poate duce la apariția bolilor și a dăunătorilor. Prin udarea directă a solului, previi bolile, fără să folosești pesticide. 

  • Permite o utilizare precisă a îngrășămintelor

Dacă utilizezi un sistem de irigare prin picurare, poți doza îngrășămintele cu precizie, în funcție de nevoile plantelor.

  • Udare automatizată

Udarea prin picurare poate fi automatizată, prin ajustarea debitului apei și utilizarea senzorilor care măsoară umiditatea solului și a aerului. Ca atare, va fi mult mai ușor să oferi grădinii tale o îngrijire adecvată, cu un minim de efort.

Datorită acestor avantaje, sistemul de irigare prin picurare este cea mai bună alegere, pentru a furniza necesarul de apă în propria grădină sau pe terenuri agricole. În plus, este un sistem ușor de instalat și de utilizat, ce permite o irigare sustenabilă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă