spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

MARPOD: Cum a vândut Primăria 400 de hectare de teren cu 0,29 de euro pe metru. Cumpărătorii sunt secreți

Știri din Județ

Publicitate

Continuăm serialul dedicat Primăriei Marpod, astăzi scriem despre o licitație mamut desfășurată în mai 2022, cu câteva zile înainte de demisia primarului Sebastian Dotcoș. S-au scos la vânzare prin licitație publică 6 loturi de teren în suprafață de 414 hectare. Unul din loturi nu a fost dorit de nimeni și avea 18,54 ha. Restul s-au vândut cu prețul minim evaluat, de 0,29 euro pe metru pătrat. Adică 1,5 lei pe metru. Toate terenurile sunt pășune.


Am cercetat siteul Primăriei Marpod și am găsit anunțul și hotărârea Consiliului Local de a scoate la licitație 414 ha de pășune. Terenurile urmau să fie vândute pentru a aduce venituri la bugetul comunei. Comuna nu are multe surse de venit, dar are pe teritoriul ei ferme mari de animale. Mai face venituri și din concesiunea de pășuni pentru crescătorii de animale.

Totuși, decizia Primăriei, deci a primarului Sebastian Dotcoș, susținut de consilierii locali de a vinde 414 ha de pășune DUPĂ ce știa că a câștigat consursul de director la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este ciudată.

Am cerut actualului viceprimar, cu atribuții de primar, fiul fostului primar, tot pe nume Sebastian Dotcoș jr. să ne pună la dispoziție procesul verbal de încheiere a licitației unde se identifică procedura, prețul de vânzare și numele câștigătorilor.

Numele câștigătorilor sunt secrete

Trebuie spus că Primăria Marpod ne-a pus la dispoziție în timp scurt toate documentele. Chiar mai multe. Dar, ne-a comunicat că au șters numele și datele de identificare ale câștigătorilor licitației, din motive de GDPR.

Aici trebuie precizat, că toată legislație europeană și națională, în ce privește GDPR, oferă acces presei la informații de interes public. Mai ales când este vorba de instituții publice care, în acest caz, vând bunuri publice. Este important să știm cine sunt cumpărătorii. Uneori aceștia pot avea legături de afaceri sau rudenie cu personal din Primărie sau comisie. Deocamdată, la Marpod, numele sunt secrete.

Nu și sumele. Toate loturile adjudecate, mai puțin cel de 18 ha, au fost cumpărate cu 0,29 de euro pe metru pătrat. Adică prețul la cât au fost evaluate inițial. Această evaluare este curios realizată, deoarece pe siteurile de specialitate zona Marpod afișează prețuri minime de 1 euro pe metru pătrat la suprafețe la fel de mari.

Tot procesul verbal a fost cenzurat în ce privește numele câștigătorilor

Licitația ca la carte…

Conform documentației trimise de Primăria Marpod, aceștia s-au acoperit legal cu acte. Licitația a respectat legislația în vigoare, au fost mai multe oferte depuse și procedura respectată.

Dar, o privire atentă pe documente ne arată că toate au fost depuse, de toți ofertanții în aceeași, la diferențe de câteva minute. (vezi mai jos foto) Asta înseamnă că toți ofertanții au venit cam deodată să depună ofertele.

Dar, cum nu știm cine sunt cumpărătorii, putem însă identifica, din cuvintele lăsate în text după cenzură, că este vorba despre 9 persoane fizice și o firmă, care a și pierdut licitația pentru lotul 3, la care a participat. Rezultă toți câștigătorii sunt persoane fizice. Nu știm însă cine, încă. Sumale finale la care s-au adjudecat cele aproape 400 de hectare de teren a fost 1.154.717 euro. Adică un preț de 0,29 euro pe metru pătrat.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă