spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

MARPOD (Sibiu): Incredibila poveste a primarului pus pe funcție de tatăl său, fără a fi ales

Știri din Județ

Publicitate

Suntem în România anului 2024. Membrii în Uniunea Europeană din 2007. Totuși, statul de drept a eșuat la Marpod, o comună mică de pe Valea Hârtibaciului, județul Sibiu. Sebastian Dotcoș senior a fost ales primar în 2020. Reales mai corect spus. Dar, în martie 2022 a apărut un post bun ca director administrativ la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Așa că primarul a candidat și a câștigat postul. Deși pleca a doua oară de la conducerea primăriei Marpod, de data asta a decis să lase în loc… pe fiul său! Doar că acesta nu era nici măcar consilier local ales.


Ceea ce se întâmplă în comuna Marpod pare scenariu de film cu gangsteri care controlează mici comunități. Comunități, unde există resurse naturale vânate de mulți investitori și, unde, primarul face legea. Deși cazul ce îl prezentăm este demn de un film, poate face și obiectul unor dosare la DNA. Dar în alt stat, nu în România eșuată.

Sebastian Dotcoș nu este ales primar PNL la Marpod prima dată. A fost viceprimar, apoi ales primar. A abandonat în 2017 instituția pentru un transfer la Consiliul Județean ca administrator și cu vise de a deveni prefect. Vise înnecate. A revenit la Marpod, unde sătenii l-au revotat. Alături de o echipă de consilieri locali: 7 din 9 membrii PNL. Viceprimar a fost ales Țiban Nicolae, care a mai fost vice și înainte. Mai tot satul spunea că Țiban de fapt făcea toată munca în primărie, pentru că Dotcoș era tot la Sibiu.

Anul 2002, anul victoriei baronatului Dotcoș

În martie 2022, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu scoate la concurs postul de director administrativ. Mai bine plătit decât cel de primar de comună. Sebastian Dotcoș își depune candidatura.

Dar, ca o coincidență, începe și un amplu proces în Consiliul Local Marpod, prin care forțează consilierii locali PNL aleși să își dea demisia. 3 o vor face în 24 martie. Data este importantă, pentru că este înainte de a se da examenul pentru concursul de director fixat pe 12 și 15 aprilie. Dar după ce s-au terminat înscrierile, adică 18 martie.

Cei trei demisionari sunt: Ionel Bârsan (cumnatul lui Dotcoș senior), Marius Voicu (angajat la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Sibiu, unde șef îi este tatăl lui Dotcoș) și Adrian Sava.

După demisiile consilierilor locali, regulamentul spune că vor intra următorii de pe lista respectivului partid. Așa că a intrat consilier local și fiul primarului, pe numele său tot Dotcoș Sebastian. Îl vom numi Junior.

Execuția viceprimarului Țiban

Dar Seniorul Dotcoș nu s-a mulțumit cu atât. După ce, la începutul lunii mai 2022, Senatul ULBS a validat concursul. Fusese contestat de un alt candidat, dar totul s-a băgat sub preș. Acum și-a anunțat demisia din funcția de primar. Apoi a declarat că viceprimarul Țiban îi va ține locul și se vor organiza alegeri pentru primar în 90 de zile.

Dar, brusc, în 23 mai 2022, consiliul local Marpod se convoacă și viceprimarul Țiban este demis. Acesta și un alt consilier au părăsit sala. Sebastian Dotcoș nu a avut stres în a-și trăda colegul de partid.

Apoi a fost numit viceprimar cu atribuții de primar, în 2 iunie, Rareș Obrocea. Din nou, Dotcoș senior face declarații și dezminte public prin presă că a uneltit să își pună fiul primar.

Dar, în 22 iunie 2022, Sebastian Dotcoș Junior este ales consilier cu atribuții de viceprimar. Urmează pasul spre a deveni primar.

PNL Sibiu nu l-a mai vrut pe Dotcoș

Din punct de vedere politic, situația de la Marpod este fără precedent. Sebastian Dotcoș senior a fost suspendat din partid în iunie 2022. Tot scandalul cu propulsarea fiului său nu a fost tolerată de liderii organizației județene.

Dar, ciudat, organizația locală a fost păstrată și tolerate toate deciziile luate în consiliul local Marpod, inclusiv aceea de a numi pe Sebastian Dotcoș Junior ca viceprimar.

Apoi, în 31 martie 2023, Sebastian Dotcoș junior este ales viceprimar cu atribuții de primar, iar Rareș Obrocea devine consilier local cu atribuții de viceprimar.

Prefectura Sibiu nu a intervenit

Legislația prevede ca toate HCL-urile aprobate în județul Sibiu să fie validate juridic la Prefectura Sibiu. Lucru ce s-a întâmplat, pentru că Dotcoș senior, de profesie jurist, a avut grijă ca toate hotărârile să se ia în limita legii. Cei care au demisionat au făcut-o de bună voie. Viceprimarul Țiban a fost demis cu scandal în ședință, dar pe lege.

Toate documentele au fost întocmite legal, se pare, pentru că au trecut de controlul Prefecturii. Chiar dacă se știe că prefectul Mircea Crețu nu îl înghite pe Sebastian Dotcoș, de când acest îi vâna scaunul de la Prefectură.

Totuși rămâne întrebarea, de ce la 90 de zile de la demisia primarului ales Sebastian Dotcoș, la Marpod, nu s-au organizat alegeri?

Ce interese se ascund în spate?

Dacă ne uităm la Marpod, o comună cu nici 1000 de oameni, uitată pe Valea Hârtibaciului, am spune că nu este niciun interes ascuns. Dar, în realitatea, comuna Marpod posedă o resursă extrem de valoroasă, vânată de mulți investitori în zona respectivă.

O resursă care este folosită de ani buni de primarul Sebastian Dotcoș ca monedă a puterii sale locale. Dar despre această resursă și implicațiile sale legale, vom reveni într-un episod următor al anchetei noastre la Marpod.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă