Astăzi 15 februarie 2024 Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Brukenthal, a avut o întâlnire cu elevii de la Școala Radu Selejan din Sibiu unde, cu prilejul Zilei Lecturii Naționale le-a citit o poveste interesantă! Acțiunea este organizată de dr . Răzvan Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu.
Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu printr-o amplă acțiune de promovare și conștientizare a lecturii în comunitatea sibiană. Numeroase instituții și organizații locale s-au alăturat acestui demers în care sunt angrenate peste 50 de unități de învățământ din municipiul și județul Sibiu. Biblioteca publică sibiană, instituție care beneficiază de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu, a organizeazat alături de parteneri sesiuni de lectură în școli, grădinițe și licee sibiene, dar și în filialele proprii.
Pe 15 februarie 2024, sute de copii ‒ elevi și preșcolari ‒ au avut ocazia de a se conecta la lumea fascinantă a cărților în timpul momentelor speciale de lectură. În aceste sesiuni, alături de bibliotecarii astriști, au participat o serie de personalități din sfera socio-culturală, artistică și diverși reprezentanți ai spațiului profesional sibian, ai autorităților și ai societății civile: Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Biblioteca Academiei Române, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu , Teatrul de păpuși „Gong”, Teatrul de Balet Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, Crucea Roșie Sibiu, Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar, Asociația A.L.E.G., Asociația „Mâini Unite”, Clubul de carte Incubator 107 Sibiu, BIS Teatru, Asociația „Sus Inima”, Asociația SIPRI. Invitații au citit copiilor texte literare adaptate vârstei și au propus discuții despre importanța lecturii în viața și dezvoltarea oamenilor. Cu toții au fost ambasadori ai cărților și tovarăși de lectură ai copiilor.
Preocuparea pentru dezvoltarea unei generații sănătoase, dotate cu gândire critică se reflectă în implicarea a numeroși actori socio-culturali care au acceptat cu entuziasm invitația de a se alătura proiectului. Cititul este o abilitate fundamentală care deschide porțile către cunoaștere, creativitate și creștere personală. Prin implicarea proprie, dar și cu susținerea liderilor locali și a partenerilor instituționali, Biblioteca ASTRA Sibiu dorește să evidențieze responsabilitatea colectivă în promovarea dezvoltării intelectuale a tinerei generații.
Foto: Daniel Farcașiu-Muzeul Național Brukenthal