spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

În cât timp poți avea un implant dentar după extracția unui dinte

Știri din Județ

Publicitate

Dacă ai pierdut un dinte sau ești programat pentru o extracție dentară, cel mai probabil iei în considerare înlocuirea lui cu un implant dentar. De altfel, aceasta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea funcțională și estetică a dinților care nu au mai putut fi salvați.


Dacă ai pierdut un dinte sau ești programat pentru o extracție dentară, cel mai probabil iei în considerare înlocuirea lui cu un implant dentar. De altfel, aceasta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea funcțională și estetică a dinților care nu au mai putut fi salvați.

Timpul necesar între extracția unui dinte și inserarea implantului dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de starea de sănătate a cavității orale, tipul de dinte extras, calitatea osoasă sau tipul implantului ales. Desigur, explicații complete vei obține de la medicul stomatolog, cel care va ști cel mai bine ce anume este recomandat pentru situația ta.

Hai să vedem care sunt, de cele mai multe ori, etapele prin care va trebui să treci după extracția dentară.

Perioada de vindecare

Imediat după extracție, osul din jurul zonei afectate începe procesul de vindecare. În primele săptămâni, un cheag de sânge se formează în alveolă (cavitatea unde se află dintele). Acest cheag de sânge este important pentru vindecarea țesutului osos și gingival și trebuie protejat pentru a preveni eventualele complicații, așa cum este alveolita (o complicație post-extracție care apare atunci când cheagul de sânge este dislocat).

În primele zile după extracție, este bine să respecți recomandările medicului stomatolog, să eviți să clătești prea puternic gura și să eviți mestecarea în zona extracției pentru a permite vindecarea corespunzătoare.

În general, este recomandat să aștepți cel puțin câteva săptămâni, până când osul se vindecă suficient de mult pentru a permite plasarea unui implant dentar. Deși fiecare caz este unic, de obicei, acest interval este de aproximativ 3, până la 6 luni.

Importanța perioadei de vindecare

Perioada de vindecare este importantă pentru succesul implantului dentar. Osul din jurul zonei extrase trebuie să se vindece complet și să devină suficient de dens și stabil pentru a susține implantul dentar și restaurarea care va urma.

Dacă implantul dentar este plasat prea devreme, înainte ca osul să se vindece, acesta poate să nu se integreze corect și să nu fie suficient de stabil. Așa cum citim și aici, acest lucru poate duce la eșecul implantului și la necesitatea repetării procedurii, cu potențialul de a crește durata și costul tratamentului.

Evaluarea stomatologică

Fiecare persoană este unică, ceea ce înseamnă că timpul exact de așteptare poate să varieze în funcție de mai mulți factori:

  • starea de sănătate generală: dacă ai afecțiuni medicale cum este diabetul sau osteoporoza, procesul de vindecare poate să fie unul mai îndelungat;
  • calitatea osoasă: osul din jurul zonei extrase trebuie să fie suficient de dens și sănătos pentru a susține un implant dentar;
  • prezența infecțiilor: infecțiile preexistente pot necesita tratament suplimentar și vor întârzia vindecarea.

Chiar dacă, de regulă, după extracția dentară se recomandă o perioadă de vindecare între 3 și 6 luni, există situații în care implantul dentar se poate insera mai repede. De exemplu, pot fi cazuri în care implantul este inserat în aceeași zi în care are loc extracția. Desigur, planul de tratament și soluția potrivită pentru tine depind, printre altele, de aspectele pe care le-am discutat mai sus. Medicul stomatolog îți va explica totul în detaliu și îți va oferi tratamentul cel mai potrivit pentru tine.

Photo: Pexels

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă