spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Violența în școli combătută cu camere video. Ministrul Ligia Deca susținută de Consiliul Național al Elevilor și de organizațiile de părinți

Știri din Județ

Publicitate

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat astăzi la Sibiu că proiectul de introducere și folosire a camerelor video de supraveghere pentru identificarea violenței în școli este în linie dreaptă, spre aprobare. Ministrul a declarat că este susținută în acest demers de organizațiile de elevi, părinți, dar și sindicatele din educație. După perioada de dezbatere publică, proiectul va fi implementat la nivel național.


Deca a spus că a discutat amplu pe acest subiect cu cei din Ministerul de Justiție pentru a nu fi încălcate alte legi, inclusiv cele pentru protecția datelor. Ea a subliniat că aceste imagini vor putea fi accesate doar de Poliție și Parchet în investigațiile lor, în urma unor plângeri. De asemenea, directorii de școli, vor avea acces la imagini pentru investigații preliminare interne.

Consiliul Național al Elevilor susține demersul

Consiliul Național al Elevilor a transmis astăzi un comunicat de presă, prin care susține demersul ministrului Educației prin acest proiect:

Anunțul recent al Ministrului Educației, Ligia Deca, privind o posibilă schimbare a cadrului legislativ în legătură cu introducerea camerelor de supraveghere în școli fără acordul obligatoriu al profesorilor, părinților și elevilor de peste 18 ani a stârnit un val de reacții din partea actorilor implicați în procesul educațional.

Școlile sunt menite să fie spații dedicate învățării, unde elevii pot să se dezvolte într-un mediu sigur și propice. Din păcate, realitatea din unele unități de învățământ este umbrită de incidente de bullying, hărțuire și alte forme de violență, dar și vandalism (elevii pot fi intimidați sau agresați fizic de colegi, iar bunurile școlare și obiectele personale pot fi deteriorate). Aceste aspecte creează un mediu nesigur și contrar principiilor după care sistemele de învățământ se ghidează. De aceea, Consiliul Național al Elevilor susține implementarea unor măsuri care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli. Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă.

Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme. Măsurile de securitate pot varia, un exemplu fiind controlul accesului, limitat la personalul autorizat, cu o justificare clară și documentată pentru deschiderea unei anchete- considerăm că aceasta este una dintre metodele corecte de accesare a înregistrărilor. Cu siguranță ne dorim ca organele abilitate să poată realiza o imagine clară și de ansamblu a situațiilor de risc la care anumite persoane din incinta școlii au fost expuse.

Cu toate acestea, subliniem și importanța transparenței. Elevii, profesorii și părinții trebuie să fie informați clar cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces. Toate aceste aspecte trebuie să fie reglementate corespunzător!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri