spot_img
19.2 C
Sibiu
duminică, 05 mai, 2024
spot_img

Ghid de independenta energetica – Cum devii prosumator?

Știri din Județ

Publicitate

În contextul actual al creșterii costurilor energetice și al preocupărilor legate de criză energetică iminentă, devin tot mai populare soluțiile care permit economisirea energiei și contribuția activă la sistemul energetic.

Publicitate

Una dintre aceste soluții este reprezentată de prosumator , un concept care câștigă tot mai mult teren în gospodăriile europene și nu numai. În acest ghid, vom explora ce înseamnă să fii prosumator și cum poți deveni unul.


Ce înseamnă prosumator?

Prosumatorii sunt acei clienți, fie persoane fizice, fie persoane juridice, care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci aleg și să producă și să livreze surplusul de energie produsă în gospodării prin surse regenerabile. Pentru a deveni prosumator, este necesar să închei un contract cu unul dintre furnizorii de energie electrică agreați. Prosumatorii sunt, deci, consumatori și producători de energie electrică, dețînând unități de producție descentralizată (DPU) conectate la rețea.

Avantajele de a fi prosumator

Rolul consumatorului rezidențial s-a schimbat de-a lungul timpului, de la o poziție pasivă la una activă, de prosumator care alimentează sistemul cu surplusul de energie produsă. Astfel, fiind prosumator, poți beneficia de următoarele avantaje:

  1. 1.       Reducerea facturilor la electricitate: Prin producerea proprie de energie electrică, poți reduce semnificativ facturile lunare la electricitate.
  2. 2.       Câștiguri din vânzarea de energie: Dacă produci mai multă energie decât consumi, poți vinde surplusul de energie în rețea și obține câștiguri suplimentare.
  3. 3.       Reducerea amprentei de mediu: Prin utilizarea surselor regenerabile de energie, contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protecția mediului înconjurător.
  4. 4.       Utilizarea eficientă a resurselor locale: Prin producerea proprie de energie electrică, poți utiliza eficient resursele locale și reduce dependența de resursele energetice convenționale.

Cum devii prosumator?

Pentru a deveni prosumator, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  1. 5.       Deținerea unei instalații de producere a energiei electrice: Acesta poate fi un sistem fotovoltaic, un sistem de cogenerare sau alte surse regenerabile. Persoanelor fizice fără activități economice li se recomandă o instalație cu o putere mai mică decât consumul existent.
  2. 6.       Absența unei activități specifice de producere a energiei: Persoanele juridice nu sunt obligate să dețină un cod CAEN specific pentru a deveni prosumatori.
  3. 7.       Capacitatea de a produce, stoca și vinde energie produsă din surse regenerabile: Capacitatea maximă instalată pentru un prosumator este de 400 kW pe loc de consum.

Dacă îndeplinești aceste condiții, poți încheia un contract cu un furnizor de energie electrică agreat pentru a deveni prosumator.

Actele necesare pentru a deveni prosumator

Pentru a deveni prosumator, este necesar să obții certificarea acestei calități. Astfel, trebuie să întocmești un dosar de prosumator care conține următoarele documente:

  1. 8.       Detalii privind echipamentele de măsurare a energiei electrice: Informații despre seria contorului, tipul contorului și datele tehnice corespunzătoare.
  2. 9.       Dosarul instalației de utilizare: Acesta trebuie întocmit de un executant autorizat al instalației.
  3. 10.   Declarația pe propria răspundere: Persoanele fizice trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere privind accesarea Programului privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Această declarație trebuie trimisă furnizorului de electricitate, împreună cu solicitarea de racordare.
  4. 11.   Certificatul constatator: Pentru persoanele juridice, este necesar un certificat constatator emis de Registrul Comerțului, care să ateste situația juridică a solicitantului. Persoanele juridice nu trebuie să aibă că activitate principala producerea de energie electrică.

Una dintre avantajele de a deveni prosumator certificat este posibilitatea de a vinde energia electrică produsă furnizorilor de energie electrică prin contracte de vânzare-cumpărare.

Cum funcționează compensarea cantitativă a energiei

Prosumatorii pot beneficia de compensarea cantitativă a energiei, care este reglementată de OUG 143/28/2021 și de ordinul ANRE 15/23.02.2022 privind Metodologia de aplicare. Această formă de compensare este destinată prosumatorilor cu putere instalată de până la 200 kW. Astfel, furnizorii sunt obligați să realizeze o factură de compensare cantitativă între energia electrică produsă și livrată în rețea și cea consumată, raportând diferența de energie în cazul în care energia produsă este mai mare decât cea consumată. Prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie electrică reportată pe o perioada de maxim 24 de luni de la data facturării.

De ce să alegi un sistem fotovoltaic pentru a deveni prosumator?

Dacă îți dorești să devii prosumator, un sistem fotovoltaic reprezintă o alegere excelență. Acesta este format din panouri fotovoltaice, o structura de susținere a panourilor, un invertor on-grid (în cazul unui sistem fotovoltaic on-grid) sau un invertor solar hibrid (în cazul unui sistem fotovoltaic hibrid), cabluri electrice și conectica și un contor cu dublu sens. Un sistem fotovoltaic îți permite să produci energia electrică necesară consumului propriu, dar și să livrezi surplusul de energie în rețea.

Finanțarea achiziției unui sistem fotovoltaic

Investiția inițială într-un sistem de panouri fototovoltaice poate fi considerabilă. Cu toate acestea, există mai multe opțiuni de finanțare disponibile atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Persoanele fizice pot beneficia de programul Casa Verde, care le permite să finanțeze până la 90% din valoarea sistemului fotovoltaic, dar nu mai mult de 20.000 lei. Pentru persoanele juridice, există programul guvernamental Electric Up, care oferă fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro, alte programe de fonduri nerambursabile europene și naționale, sau credite „verzi” special concepute pentru investiții în sisteme de panouri fotovoltaice sau alte sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Devenirea unui prosumator reprezintă o alegere inteligentă din punct de vedere economic și ecologic. Prin producerea proprie de energie electrică, poți reduce facturile lunare și contribui la protecția mediului înconjurător.

Pentru a deveni prosumator, trebuie să îndeplinești anumite condiții și să închei un contract cu un furnizor de energie electrică agreat. Un sistem fotovoltaic reprezintă o soluție excelență pentru a deveni prosumator, iar finanțarea achiziției poate fi realizată prin diverse programe și credite disponibile atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Fii prosumator și contribuie activ la sistemul energetic!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ