11.2 C
Sibiu
luni, 07 octombrie, 2024

Barbarism în Parcul Sub Arini. Specialiștii sunt revoltați

Știri din Județ

Silviu Țicu, biolog la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu trage un semnal de alarmă cu privire la uciderea mai multor năpârci. Acestea au fost găsite în Parcul Sub Arini, într-o zonă mlăștinoasă. Năpârca este o specie de șopârlă fără membre, protejată de lege.


Țicu a semnalat cazul pe un grup de Facebook dedicat animalelor sălbatice din România. El a postat și fotografii cu cele șase năpârci ucise. Biologul exclude ca acestea să fi fost omorâte de un prădător, pentru că erau tăiate, aruncate grămadă cu alte gunoaie. „Erau toate tăiate in două si descompuse iar langa erau resturi si gunoaie..” spune Țicu.

Publicitate

Este nevoie de panouri în Parcul Sub Arini

Nu este primul caz de năpârci omorâte în Parcul Sub Arini din Sibiu anul acesta. Un alt cetățean a semnalat două năpârci omorâte și lăsate la vedere pe Aleea Călăreților.

Specialiștii cred că în Parcul Sub Arini trebuie amplasate panouri informative despre animalele sălbatice din această zonă și cum trebuie acestea protejate. De curând, au fost chiar cazuri de braconaj de păsări în Parcul Sub Arini sesizate la poliție, dar fără niciun rezultat din partea anchetatorilor.

Aici au fost găsite năpârcile ucise

Năpârca este adesea confundată cu un șarpe

Năpârca este o specie de șopârlă fără membre. Adesea este confundată cu un șarpe. Este un animal lent, inofensiv care se hrănește cu melci, râme, artropode.

Năpârca are ochii cu pleoape mobile, corpul acoperit dorsal și ventral cu solzi netezi, cu luciu de smalț, mai mari pe spate și pe abdomen. Coada este de două ori mai lungă decât restul corpului. Coloritul dorsal este arămiu, brun – cenușiu sau albăstrui – cenușiu, uneori cu o linie neagră ventral. Destul de frecvent pe spate pot apărea pete sau puncte albastre. Abdomenul este negru sau cenușiu- închis. Coloritul ne poate ajuta să facem diferența între exemplarele observate, și anume: la femele predomină culoarea brună, juvenilii sunt mai aurii, iar masculii au pete albăstrui.

În România, specia este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, prin care România ratifică Convenția de la Berna (Anexa III) și prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări ulterioare (Anexa IV B), fiind considerată o specie de interes național ce necesită o protecție strictă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: 5 ani de SIBIU INDEPENDENT

Medalii pentru karateka la mondiale

Adolescenți sibieni în dialog cu actorii la teatru

Accident mortal pe Valea Oltului, lângă Racovița

Fetele de la FC Hermannstadt au cedat la Bistrița

Fetelele de la AcroDance Sibiu sunt campioane europene