spot_img
7.2 C
Sibiu
luni, 06 mai, 2024
spot_img

OPINIE: Ciudățeniile furtului tablourilor de la Muzeul Brukenthal Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Departe de mine gândul să fac o analiză extinsă, din nou, asupra celebrului furt de tablouri de la Muzeul Brukenthal din Sibiu din 1968. Doar că în luna mai se împlinesc 56 de ani de la furt. Ca o coincidență, la exact 30 de ani de la furt, 4 dintre tablouri au fost găsite în Miami, SUA, la un imigrant român. Luna viitoare, unul din tablourile recuperate, cel mai scump ca valoare, Ecce Homo de Tițian pleacă din Muzeul Brukenthal la Iași pentru a fi expus.

Publicitate

Precum milițienii care au investigat cazul, nici eu nu cred în coincidențe. Dincolo de anchetele Miliției și Securității care au pus dosarul cu Autor Necunoscut după ani de insuccese, au reușit să condamne un muzeograf, Teodor Ionescu. Ciudățenia a fost că Ionescu este cel care a făcut demersuri la finele anilor 50 și începutul anilor 60 ca să certifice internațional că tabloul Ecce Homo este semnat de Titian. Până atunci era atribuit Școlii Tițian. Și a reușit.

Furtul din mai 1968 a 8 tablouri, toate alese pe sprânceană arată hoți profesioniști. De aceea nici Miliția și Securitatea nu i-a găsit. Mai ales că la caz a fost pus poate cel mai bun investigator al vremii.

Ciudățeniile continuă în 1998. Când la Miami, un expert străin i se cere să certifice un tablou: Ecce Homo. Acesta recunoaște opera furată de la Sibiu în 1968. Anunță autoritățile… interpol etc și Serviciul Vamal și FBI descind în Miami, Florida la… un român. Mike Oprisi pe numele publicat de New York Times la vremea respectivă. Evident o americanizare a unui nume românesc.

Mike Oprisi spune că cele 4 tablouri găsite în casa lui (care erau din cele 8 furate) le-a cumpărat de la Viena cu 1200 de dolari de la o țigancă. Ciudat este că Mike Oprisi a fugit din România în 1968, anul furtului… ca o coincidență. El a spus americanilor că a cumpărat tablourile la Viena în 1971 cu bani de la o mătușă. Asta cam sună ca și cazul Adrian Năstase cu mătușa Tamara. Și apoi, în 1971, a luat tablourile și a plecat în SUA. A trecut bine mersi de Vamă fără probleme. Americanii nu au făcut niciun demers juridic contra lui Mike Oprisi pentru că acesta a predat tablourile. Deși nu el a anunțat autoritățile, ci un expert străin. Nici statul român nu a întreprins nimic contra lui. Americanii au declarat la vremea respectivă că vor căuta țiganca din Viena de la care a declarat Oprisi că a cumpărat tablourile în 1971. Asta era în 1998 și evident că nu s-a putut găsi persoana… asta dacă aceasta chiar exista!

Reamintesc că alte 4 tablouri furate de la Muzeul Brukenthal încă sunt dispărute. S-au făcut documentare, reportaje, anchete pe această temă ani la rând. Dar, oficial, de la ancheta Miliției din 1968, nimic! Statul Român a păstrat doar darea lor în urmările generală la capitolul artă furată, lucru făcut în comunism, tot de Miliție. Iar dosarul a rămas tot cu autor necunoscut, îngropat în arhive.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Meniu festiv și Paști la Spitalul TBC Sibiu

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ