spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu a fost reabilitat și extins din fonduri alocate de Consiliul Județean Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Consiliul Județean Sibiu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu au inaugurat marți, 9 aprilie 2024, o nouă investiție realizată în domeniul infrastructurii sociale, de această dată cu finanțare exclusiv din fonduri locale, respectiv din bugetul local al județului Sibiu.

Publicitate

Este vorba despre Pavilionul I al Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu, care a fost reabilitat, recompartimentat și extins, astfel încât capacitatea centrului a ajuns la 50 de locuri.

La eveniment au luat parte președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean și vicepreședintele Vlad Vasiu, Liliana Agârbiceanu, directorul general al DGASPC Sibiu, Adela Demian, managerul public al DGASPC Sibiu, Bianca Bobeică, șeful Centrului, Adrian Borchină și Radu Popârțan, reprezentanții constructorului Asocierea Total NSA AG Construct SRL și ProHart Group SRL, Sorin Corfar, dirigintele de șantier, și primarii Ioan Oancea – Tălmaciu, respectiv Nicolae Cocoș – Boița.

Această investiție este o dovadă de normalitate, pentru că ne permite să venim în sprijinul persoanelor care au nevoie de îngrijiri speciale și de suport în vederea reintegrării lor sociale. Astfel de lucrări au mai avut loc la centrele din Agnita și Biertan, cu beneficii atât pentru rezidenți, cât și pentru personalul angajat, toate făcând parte din strategia de creștere a calității serviciilor sociale din județul nostru”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Lucrările au început în anul 2020  și s-au finalizat în luna noiembrie 2023, iar valoarea totală a investiției se ridică la suma de 9.626.773 lei cu TVA, din care dotările sunt în valoare de 280.300 lei cu TVA.

Dacă inițial clădirea avea o suprafață de 695 mp, în prezent suprafața a ajuns la 1.643 mp, spațiul generos oferind o capacitate de cazare mult mai crescută, de la 16 beneficiari la 49, precum și mai mult confort și siguranță beneficiarilor, care stau câte doi sau trei în cameră, fiecare cameră fiind prevăzută cu baie proprie. 

Clădirea existentă, cât și extinderea acesteia sunt sectorizate funcțional astfel: 

  • zonă destinată îngrijirii medicale, incluzând acces separat, filtru vestiar, separat pe sexe, cu grupuri sanitare aferente, cabinet medical, cabinet tratamente cu capacitate de 2 paturi și grup sanitar propriu
  • zonă pentru cazare, cu acces separat, cu 19 saloane de cazare cu 2, respectiv 3 paturi și grup sanitar propriu dispuse astfel: 5 camere reabilitate în clădirea existentă și 14 camere amenajate în construcția nouă. Aici sunt prevăzute, de asemenea, și spații pentru socializare și relaxare, dotate corespunzător
  • zona de socializare destinată activităților de grup pentru recreere și pentru primirea vizitatorilor

Clădirea nouă este prevăzută cu un spațiu tehnic care asigură funcționarea optimă a utilităților, panouri solare pentru apa caldă și o centrală termică care funcționează cu supraveghere nepermanentă, panoul de automatizare fiind complet echipat cu sistem de automatizare, comandă, control, protecție și semnalizare, având toate accesoriile incluse. De asemenea, clădirea beneficiază de camere de supraveghere atât la interior, cât și la exterior, precum și de sistem de detecție fum.

Având în vedere situația specifică a beneficiarilor cu dizabilități neuropsihice, pentru siguranță și accesibilitate în deplasare au fost realizate băi cu accesorii pentru persoane cu dizabilități, covoare tactile și mâna curentă (bare) pe holurile clădirii.Totodată, Centrul a fost dotat integral cu mobilier, saltele și aparate electrocasnice.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer