spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Patru eleve din Sibiu premiante la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română – gimnaziu

Știri din Județ

Publicitate
O performanță remarcabilă: două mențiuni la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română – gimnaziu, de la Slatina. Reprezentantele județului Sibiu sunt eleve ale Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”

 La sfârșitul săptămânii, în perioada 17-21 aprilie 2024, s-a desfășurat la Slatina etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română, considerată de organizatori „Olimpiada Regină”. Județul Sibiu a fost reprezentat de patru eleve, toate de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu: la clasa a V-a, Sofia Diță (prof. coordonator Marcela Ciobănuc), la clasa a VI-a, Alexandra-Irina Bărbuș (prof. coordonator Maria-Daniela Lorinczi), la clasa a VII-a, Mădălina Țimonea (prof. coordonator Anamaria Coroian), la clasa a VIII-a, Sara-Alexandra Frățilă (prof. coordonator Maria-Daniela Lorinczi).

Publicitate

Într-o competiție acerbă, cu cei mai buni elevi din țară la toate cele patru clase de gimnaziu, reprezentantele Sibiului și-au onorat cartea de vizită, situându-se pe locuri fruntașe. Pasiunea pentru literatură, talentul și determinarea le-au ajutat pe fete să-și depășească emoțiile mari, inerente unor astfel de competiții naționale, și să revină de la Slatina cu două mențiuni ale Ministerului Educației, obținute de Mădălina Țimonea și Sara-Alexandra Frățilă. Rezultatele excelente de la această competiție, punctajele ridicate la proba scrisă, dar și la proba orală, reconfirmă valoarea acestor copii care sunt deja premiați la diferite concursuri școlare, inclusiv de creație. Proba de „foc” a Olimpiadei, cea scrisă, a avut darul de a reliefa trei aspecte esențiale: cunoștințele gramaticale (subiectul I), înțelegerea textelor-suport (subiectul al II-lea), scrierea creativă (subiectul al III-lea). În schimb, proba orală, mare piatră de încercare pentru cei emotivi, a evidențiat capacitatea de a-și stăpâni și de a-și învinge emoțiile printr-un discurs argumentativ care să evidențieze experiența de lectură a olimpicilor. În plus, experiența întâlnirilor dintre olimpici este de neuitat, așa cum mărturisește Alexandra: „A fost o experiență de neimaginat, una la care nici nu aș fi putut visa. În perioada Olimpiadei naționale, am cunoscut mulți copii cu aceleași pasiuni și interese comune ca mine: lectura și literatura. Am legat prietenii strânse, valoroase, la fel ca amintirile frumoase pe care le-am adunat în suflet. Am fost primiți de oameni binevoitori, generoși, cu o inimă bună. Sunt mai mult decât sigură că nu o să uit această experiență unică, una care va rămâne întipărită mult timp în mintea mea!”

Un gând de mulțumire adresăm  părinților care au fost alături de olimpici, la Slatina, dar și în timpul pregătirii pentru o competiție foarte dificilă. Susținerea lor necondiționată este un element-cheie al reușitei. Felicitări tuturor! Este o reușită meritorie, care încununează munca, perseverența, învățarea permanentă și marea disponibilitatea spre înțelegerea tainelor literaturii române!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Sunt sigura ca parintii acestor fete sunt mandri de ele. Daca ar fi mai multi copii la fel ca aceste fete ar fi mult mai bine. Majoritatea copiilor din ziua de azi prefera sa se joace pe calculator in loc sa mai deschida o carte, de aici si problema multor copii cu intelegerea textului de la scoala, atunci cand apar cuvinte mai putin cunoscute de acestia https://dexonline.net/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ